Nederlands kan zoveel beter: les 1

‘Meisje van 6 skate 14 maanden’. Dat is de kop waarmee de website dumpert.nl (mijn zoon is een dagje thuis) een filmpje introduceert over een meisje van 6 dat inderdaad de sterren van de hemel skatet.  Ik juich het toe dat we Engelse woorden opnemen in onze taal. Taal is iets levends. Geen hekken om onze woordenschat alstjeblieft. Maar als we nieuwe woorden opnemen, laten we dat dan goed doen. Dus vandaag de eerste les in de serie Nederlands kan zoveel beter. Zeg maar: een inburgeringscursus voor vreemde woorden.

‘De storm raast om het huis.’ Het hele werkwoord is ‘razen’. De stam van dat werkwoord is [raas]. ‘De storm’ mag je voor het gemak even vervangen door ‘hij’.  En dan hoor je het onmiddellijk: we schrijven stam + t. Dus: ‘hij raast’.

Nu dat meisje. ‘Meisje van 6 skate….’ Het hele werkwoord is ‘skaten’. Wat is de stam daarvan? Dat is niet zo moeilijk: [skate]. Want als je [en] eraf haalt, staat er [skat] en dat spreken we niet uit als [skeet].

Welnu: We vervangen ‘Meisje van 6’ voor het gemak even door ‘zij’. De regel kennen we inmiddels. We vervoegen de derde persoon enkelvoud in de tegenwoordige tijd als  stam + t. Ergo: ‘Meisje van 6 skatet 14 maanden’

Weer wat geleerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: