De d’s en t’s in werkwoorden

Gisteren klonk ik nog zo opgewekt. Niets aan het handje. Dan sla ik Onze Taal open, het maandblad van het Genootschap Onze Taal. Ik schrik van de kop: ‘Ontspannen over d en t’ Frank Jansen (Rijksuniversiteit Utrecht) onderzocht hoe erg we het vinden als we spelfouten in teksten zien. Dat valt wel mee.

Dat valt mij wat tegen. Ik moet het hebben (akkoord, gelukkig is het niet het leeuwendeel van m’n omzet) van trainingen over spelling. En bovendien: spelling staat voor aandacht. Aandacht voor je tekst. Aandacht voor je lezer. En misschien ook wel aandacht voor traditie. Maar feiten zijn feiten. En zaken zijn zaken. Jansen concludeert:

‘Het begint er dus zo langzamerhand op te lijken dat men moeite heeft om werkwoordfouten te onderkennen. Als men dat wel kan, let men er niet zo op. En als men er wel op let, hecht men er weinig waarde aan.’

Zakelijk gezien hoef ik me dus bij nader inzien geen zorgen te maken. Wie geen spelfouten maakt, vindt het niet zo erg dat een ander spelfouten maakt. Maar ja, de mensen die geen spelfouten maken, schrijven zich waarschijnlijk niet in voor een cursus ‘Correct Nederlands’  of ‘Uw Nederlands geüpdatet’. Dat is mijn doelgroep niet.

Mijn doelgroep bestaat uit mensen die bewust onbekwaam zijn. Zij voelen zich onzeker over de kwaliteit van hun spelling. Juist deze mensen leer ik hoe je het ’t kofschip gebruikt om de werkwoordvormen correct te spellen. En waarom je niet ‘zzp-er’ schrijft maar ‘zzp’er’.

Als ik Jansen goed begrijp, vinden zij dat na afloop van mijn cursus niet meer belangrijk. Daar kan ik mee leven. All’s well that ends well.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: