Ruimte

Het zal u niet ontgaan zijn. Ik schrijf de catalogus voor de grote expositie ‘Kunst te gast’ begin september in Appingedam. 30 kunstenaars laten op 20 prachtige locaties hun werk zien. Wat zit er mooi werk bij. Neem dit schilderij:

Leen Kaldenberg maakte het. Hij schildert het Groningse landschap. Niet het uitbundige groene landschap van Groningen in de lente en de zomer maar het kale, gedemptere landschap van Groningen in de herfst en de winter. Juist in die periode komt een van de meest karakteristieke eigenschappen zo tot zijn recht: de puurheid en de helderheid van het licht. Kaldenberg maakt dat voelbaar door zijn ingetogen kleurgebruik en zijn lange, fijne streken.

Die lange streken benadrukken nog eens de weidsheid van het landschap. Die weidsheid wordt ook zichtbaar doordat Kaldenberg meestal kiest voor een relatief klein formaat. Kaldenberg toont ons het Groningse landschap in al zijn eenvoud. Ruimte, doorzicht, klei, water, lucht en licht. Een intiem landschap. En toch ook: land waarin je je niet kunt verschuilen.

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

One thought on “Ruimte”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s