Verbeelding

Zomergasten, praattelevisie, emo-tv, spelprogramma’s, quizzen, ik heb er niks mee. Mijn televisie toont moord, doodslag en vooral heel veel liefde. En mijn allergrootste voorkeur gaat dan uit naar films die worden mogelijk gemaakt door Dokter Van der Hoog.

Oké, het zit hem deels in de vrouwelijke hoofdpersonen.  Ik ken de dokter niet persoonlijk maar vaak kiest hij zijn actrices met veel zorg en verstand van zaken. Mijn persoonlijke favoriet … ach, dat gaat u ook niks aan. Maar het zit hem vooral in de onvermijdelijke, onontkoombare ontknoping. Er gaat iets heel bevredigends uit van een happy end. Vanaf het eerste shot met de beide hoofdrolspelers zie je dat het gaat gebeuren en dan gebeurt het ook. Draai het maar eens om: een leuke detective waarvan je net het laatste stukje niet hebt opgenomen. Je weet al wie het heeft gedaan en waarom. Maar als die finale ontknoping ontbreekt, is je plezier vergald.

Ik bekijk en bespreek (heel dun hoor) deze dagen het werk van dertig kunstenaars uit het noorden. En dus lees ik nu wel eens wat over kunst en hoe kunst de verbeelding moet prikkelen. Bekijk bijvoorbeeld dit beeld van Jan Ketelaar.

Het is net of hij dacht ‘Ik maak de benen, dan doet de verbeelding van de toeschouwer de rest wel.’ En hij heeft gelijk – het is prachtig en het stimuleert de creativiteit. Maar ’s avonds na 9 uur geef ik toch vaak de voorkeur aan het hele plaatje.

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s