Mogen

Mijn vader is opgenomen in het ziekenhuis. Dat overkomt hem de laatste jaren wel vaker. In allerlei opzichten betoont hij zich bij die gelegenheden een dankbare patiënt. Hij eet zijn bord leeg en is over het algemeen goed gehumeurd en vriendelijk voor de professionals die hem de hand reiken. Er is echter één kleinigheidje dat maakt dat sommige van die professionals toch altijd weer blij zijn als hij weer is opgekrabbeld. De oorzaak daarvan is een taalkundige allergie. Bij mijn vader, welteverstaan.

U kent mij als een tolerante taalgebruiker die zich niet snel ergert aan andermans taalfouten en taaleigenaardigheden.  Ik deel zijn allergie niet. Wel zijn ergernis. Ik kaart mijn vaders allergie aan zodat hij dat niet meer hoeft te doen en zijn relatie met al die verzorgenden, verpleegkundigen, leerlingverpleegkundigen, voedingsassistenten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten niet verstoord wordt door een  inderdaad knullig en betuttelend gebruik van het werkwoord ‘mogen’.

‘Meneer Sorgdrager, nou mag u zich even omdraaien.’ Of  ‘U mag nu hier even gaan zitten.’ Of: ‘U mag uw arm nu door de mouw doen.’ Als je erop gaat letten, is het gekmakend. En mijn vader kan het niet laten.  Hij zegt minzaam: ‘Mag ik een kleine bijdrage leveren aan uw professionele vorming? In de gezondheidszorg is mogen moeten.’ Niet iedere zorgprofessional pikt die les onmiddellijk op. Jammer, want mijn vader heeft een punt. Wie ‘mogen’ zegt en ‘moeten’ bedoelt, maakt zich schuldig aan betutteling. En een verpleegkundige die haar patiënt betuttelt, maakt een professionele fout. In dit verband wijs ik toch ook nog maar even op het gebruik van het persoonlijk voornaamwoordje ‘we’: ‘Nu gaan we even lekker onder douche.’ Ik waarschuw maar vast: de verpleegkundige die daar mee aankomt bij mijn vader gaat echt een probleem krijgen.

Dit is het plan: u stuurt dit berichtje door naar alle verpleegkundigen en andere zorgprofessionals die u kent en vraagt hen hetzelfde te doen. Volgens mij is het leed dan in een week of wat geleden. Zullen we dat afspreken? Dan mag u nu aan het werk.

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s