Behoorlijk cruciaal

Sommige woorden doen het een tijdje goed. ‘Optimaal’ bijvoorbeeld. Je kon geen interview horen of iemand repte van een ‘optimale prestatie’ of een ‘optimalere prestatie’. En ik maar roepen voor de buis: ‘optimaal’ is ‘zo goed mogelijk’. Dat woord betekent dus eigenlijk helemaal niets. Het zegt helemaal niets. En het heeft al helemaal geen overtreffende trap. Dat is nu eindelijk opgepikt en van ‘optimaal’ horen we weinig meer.

Maar nu ‘cruciaal’. Er zijn dingen die onbelangrijk zijn. Andere dingen zijn belangrijk en soms, heel soms, is iets gewoon cruciaal. Zonder balvaste nummer 10 is Ajax gewoon een gewone club met vaardige spelers die niet willen schieten maar pingelen. Die nummer 10 is cruciaal voor het succes van Ajax. Maar tegenwoordig is heel veel cruciaal. Het woord is overal. En wat erger is, we gaan er weer mee dribbelen. Dingen zijn nu ‘behoorlijk cruciaal’. Of ‘erg cruciaal’ en soms zelfs ‘crucialer’. Lieve, lieve lezers:  als iets cruciaal is, is het noodzakelijk. En iets wat noodzakelijk is, is niet een beetje noodzakelijk. Nee, cruciaal mag wel weer weg. Maar wat komt er dan?

Ik gok op ‘ultiem’. ‘Voor een ultiem fris gevoel’, hoorde ik in een commercial voor, sorry, maandverband of iets dergelijks. En ik kan het niet laten. Op zo’n zinnetje ga ik broeden. Een fris gevoel, ja dat kan ik me voorstellen. En ik kan me ook nog voorstellen dat je je erg fris voelt. Maar ultiem fris? Dat lijkt me een nare gewaarwording.

Het zegt wel wat over de tijdgeest: we zijn aldoor op zoek naar de overtreffendste trap.

Eén gedachte over “Behoorlijk cruciaal”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.