Herfst

Gisteren schreef de website nu.nl: ‘Prorail geeft geen garanties voor herfst’. Dat kan ik ook: ‘Walnootboom valt lelijk uit’. Dat is geen knullige kop van een nieuwsbericht. Dat is een feit. Onze walnootboom verliest zijn blad en doet dat wat terloops en lelijk. Het spijt me dat ik het moet zeggen. De boom, in allerlei opzichten bijzonder elegant, royaal en gul, valt lelijk uit. De bladeren van de walnoot zijn vrij groot. Denk maar kastanjeblad. En denk qua vorm es. Maar qua uitval heeft het walnootblad zijn gelijke bij mijn weten niet. Denk qua uitval dus maar gewoon walnoot.

Walnootbladeren verfrommelen wat, worden dorbruin, krijgen lelijke vlekken en vallen. Niet allemaal tegelijk maar zo af en toe eentje. Pfrst. Of gewoon prloff. Buurman linde doet dat heel anders. Zijn bladeren worden met hun allen knalgeel. Waarschijnlijk gaan ze vervolgens heel los aan de tak zitten maar door hun geringe grootte wegen ze weinig en blijven ze toch nog hangen. Maar een zuchtje wind is voldoende om een betoverend geritsel te horen en te zien, pjsst en dan langer. Als de rozenblaadjes in ‘American beauty’ vallen de gele blaadjes naar beneden. Zachtjes, dromerig, alleen wat knusser.

En af en toe de doffe plof  van een vallende kastanje of de helle tik van een rijpe walnoot. Ik weet het zeker: het wordt herfst. Geen ontkomen aan.

Eén gedachte over “Herfst”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: