Voor eigen risico

Zwembad De Kalckwijk
De Kalckwijk toen alles nog risicovrij was

‘Zwemmen in De Kalkwijck in Hoogezand is voor eigen risico. Dat meldt de gemeente Hoogezand-Sappemeer nadat recent onderzoek heeft uitgewezen dat de ophanging van luchtverversingskanalen, verlichting en luidsprekers kan afbreken. De ophanging moet spoedig worden vervangen.’ Het is een bericht uit de Groninger Internet Courant.

Het bericht zet me aan het denken. Het feit dat de gemeente Hoogezand-Sappemeer dit nu meldt, betekent dat het vroeger kennelijk niet voor eigen risico was. Toen namen we kennelijk een frisse duik voor risico van de overheid. En de overheid, dat bent u, dat ben ik, dat zijn we allemaal. We noemen dat wel ‘de samenleving’. Ik begrijp dat het prettig zwemt op andermans risico maar als burger word ik er wat zenuwachtig van. Want wat gebeurt er nog meer op ons risico? Een luidsprekerbox op je teen krijgen in het zwembad is nog het minste.

Architect Abel Herzberger, u weet wel: de ontwerper van het prachtige en sfeervolle muziekcentrum Vredeburg in Utrecht, fulmineerde (wanneer hebt u dat woord voor het laatst gebruikt?) donderdag  tegen de neiging om alles veilig te maken. Dat herken ik. Ik was tot zo’n 7 jaar geleden betrokken bij de speeltuin in Leermens. Ik herinner me dat de gemeente het liefst die speeltuin zou sluiten om zo het risico voor de samenleving maximaal te beperken. Ik verdenk de gemeente Loppersum ervan dat ze het allerliefst de openbare ruimte zou sluiten om ieder risico voor de samenleving uit te sluiten.

Daarom stel ik voor in alle huizen bij alle buitendeuren een bordje op te hangen. Wie de deur open doet, ziet: ‘Pas op. Buitenwereld. Betreden voor eigen risico.’

Eén gedachte over “Voor eigen risico”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: