Strepen op de weg

IMG_2447

Lang geleden lag Leermens aan de kust. Plaatsjes als Godlinze, Leermens, Zeerijp en Westeremden vormden een lint van nederzettingen bovenop ophogingen die in de ijstijd zijn ontstaan. De dorpjes stonden met elkaar in verbinding door wegen die de ophogingen in het land volgden. Er lag aan die wegen dus niet een provinciaal wegenplan ten grondslag. Nee, de wegen volgden het landschap. En dat verklaart hun grillige patroon.

Ze zijn al zo’n honderd jaar verhard. We gebruiken daar nu asfalt voor. Dat asfalt heeft behoorlijk te lijden van het steeds zwaardere verkeer. In de scheurtjes kruipt water en dat water bevriest, verdampt en bevriest weer. En daardoor scheurt het asfalt. En in die scheuren kruipt water … Er ontstaat een scheurenpatroon dat even grillig is als de wegen zelf.

De gemeente Loppersum heeft een eenvoudig onderhoudsplan voor haar landelijke wegen. Eens per drie, vier jaar stuurt men er een wagen met teer op uit. Een medewerker giet de scheuren vol. Glanzend zwart teer op dof zwart asfalt. Strepen die de loop van het water volgen. Primitief als rotstekeningen. Modern als vlaggen van Armando.

Strepen op de weg. Kom kijken. De toegang is gratis.

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s