In de aanbieding: mooie metafoor

strandlopertjes

Voornemen: meer metaforen. Wat is een metafoor? Een vergelijking. De aanpak van minister Kamp lijkt op die van een jonge internist die, bang voor de consequenties van een foute diagnose,  onderzoek op onderzoek stapelt en het antwoord heeft als de patiënt is overleden: zorgvuldig maar zinloos. Overigens: de échte metaforen doen het zonder het woordje ‘als’. Dan staat er: ‘Kamp is een jonge internist die onderzoek op onderzoek stapelt en het antwoord heeft als de patiënt is overleden.’

Een goede metafoor is zo’n prachtige ouderwetse kijkdoos: hij geeft je lezer een ander perspectief. Een goede metafoor is het winnend doelpunt in de laatste minuut: hij is raak en eist toch de aandacht niet voor zichzelf op. Een goede metafoor is een tientje dat je in een oud boek vindt: een onverwacht cadeautje.

We waren laatst op Schier. Daar zagen we op het verlaten strand twee strandlopertjes lopen met de wind in de rug. De pootjes bewogen zo rap dat het was alsof die pootjes er niet waren. De vogeltjes scheerden over precies dat stukje van het strand waar zee en zand in elkaar overlopen. Een prachtig beeld: twee strandlopertjes met wind mee.

Alstublieft. Voor u. U ziet vandaag vast wel iets waar u het voor kunt gebruiken.

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

One thought on “In de aanbieding: mooie metafoor”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s