Neem je lezer mee

Annet Huizing schrijft grotemensenteksten voor kinderen. En daar schrijft ze ook een alleszins lezenswaardige blog over op haar website olifantenstapelen. Ik lees die blogjes graag want grote mensen zijn net kinderen. Onlangs schreef Annet over het gebruik van de jij-vorm. Haar veronderstelling is dat deze vorm in zakelijke teksten voor kinderen goed werken. De jij-vorm creëert betrokkenheid.

Ook ik ben een gelover. Veel zakelijke teksten hebben last van anonimiteit. Er is geen schrijver, er is geen lezer; er is geen ‘ik’, er is geen ‘u’. In schrijftrainingen laat ik zien dat als we de lezer echt bij de kladden willen pakken, we hem moeten aanspreken. Ik vraag een cursist die de omgeving goed kent, om mij de weg te wijzen naar een bekende locatie. Dat wil die cursist altijd wel. Hij zegt: ‘U (ze zeggen vaak ‘u’ tegen me) gaat dan hier de deur uit. Dan neemt u de tweede deur rechts. Dan bent u bij de hoofdingang. Daar ziet u …’ Je ziet: met die u-vorm neemt de verteller mij als het ware mee.

De eerste wet van Wout luidt: wat geldt voor mondelinge communicatie, geldt ook voor schriftelijke communicatie. Waarmee ik maar zeggen wil: spreek je lezer aan, neem hem mee, laat hem zien wat jij ziet. Laat hem ervaren wat jij ervaart.De dichter Kopland deed dat vaak. Hij nam ons mee. Niet naar het bekende onbekende. Hij nam ons mee naar het onbekende bekende.

Een je-gedicht van Rutger Kopland. U ziet: het lag al in de prullenmand.
Een je-gedicht van Rutger Kopland. U ziet: het lag al in de prullenmand.

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

One thought on “Neem je lezer mee”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s