Columnistenjacht

De Volkskrant heeft de jacht op columnisten geopend. Men startte een rubriek ‘Columnistenjacht’. Maar ze jagen helemaal niet op columnisten; ze jagen op talenten. En die schieten ze dan af. Dat levert geen fijne stukjes op. Mensen sturen hun probeersels naar de krant en een jury geeft commentaar. Zij beoordelen de stukjes aan de hand van een formule. Die luidt: (goed verhaal + aardige gedachte) x fijne stijl + goede grappen = geslaagde column. Tot nu toe is er niemand door naar de volgende ronde.

Eronder staat de column van Aaf Brandt Corstius. Kijk. Als ze nou écht jacht willen maken op columnisten heb ik nog wel een suggestie. De openingszin luidt:

De huisarts is met pensioen, en om dat te benadrukken heeft hij op zijn raam de letters van ‘artsenpraktijk’ weggekrast zodat er nu alleen nog maar ‘Huis’ staat. Dit is, behalve grappig, een dagelijkse herinnering aan het feit dat de huisartsenpraktijk er niet meer is, maar verhuisd is en gezondheidscentrum heet.

[STOP] Laat dat nieuwe talent inderdaad maar komen. Van een fijne stijl is geen sprake. De huisarts wil benadrukken dat hij met pensioen is? Het is grappig dat er alleen ‘Huis’ staat? Dit is een dagelijkse herinnering aan het feit? We moeten eerlijk zijn. Dit is gekwebbel. Is er dan een dijk van een verhaal? Nee. Is er een goede grap? Nee. Is er een grap? Nee. Is dit een geslaagde column? Ik zou zeggen: stuur uw stukjes naar de Volkskrant want inderdaad, er is vers bloed nodig.

2 gedachten over “Columnistenjacht”

  1. Je maait me het gras voor de voeten weg. De columns van Aaf kunnen me allang niet meer boeien. Aanvankelijk nog leuk en verfrissend worden ze nu belegen gebabbel. Tijd voor nieuw talent.

    1. Ze kan overigens best beter: in Onze Taal schrijft ze meestal aardige stukjes. Maar deze Volkskrantstukjes zijn bakvisstukjes. Jammer, jammer. Zullen wij omstebeurt iets doen? Of benjij al afgeserveerd in de kjacht op columnisten. Ik waag me er niet aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: