Bigger trees near Warter

hockney-biggertrees-1000px

We zapten langs een documentaire over David Hockney. We zagen hem wat strepen zetten op een groot doek en druk heen en weer rijden in een busje. Moeilijk doen. Ik had m’n oordeel snel klaar: ‘Ik vind het niks.’ Met andere woorden: ‘Vrouw, ga verder.’ Maar mijn vrouw bleef hangen. En dan hang ik mee. Luiheid of loyaliteit?

We bleken te kijken naar de totstandkoming van het werk ‘Bigger trees near Warter’ dat te zien is in de Royal Academy. De productie van dat werk had nog heel wat voeten in de aarde: het schilderij is namelijk bijna 5 meter hoog en ruim 12 meter lang en bestaat uit 50 panelen die allemaal natuurlijk een beetje leuk op elkaar moeten aansluiten. Niet makkelijk maar het beschilderen van de koepel van de Sixtijnse kapel was natuurlijk ook geen peulenschil. Mij interesseert de totstandkoming van het werk eigenlijk niet zo. Een goed kunstwerk zorgt wel voor zichzelf.

Ik vind het prachtig. De grootte telt wel degelijk. Je kunt in dit schilderij verdwalen. Hoe die bomen poseren, hoe hun takken dat ingewikkelde spel spelen met het licht en ruimte en met elkaar en hoe dat surrealistisch gemeen groene gras die majestueuze gloed in de bomen achter de frontlinie aanzet. Het uitzicht in de winter of het vroege voorjaar.

Overigens kun je hier in Noordoost-Groningen altijd genieten van dit soort plaatjes. Overal in het land liggen van die kleine of grotere wierden met een of meer huizen, soms een kerk maar altijd omgeven door bomen. Grote bomen. Bomen die een doorkijk bieden. Bomen met uitzicht. Bomen die rood oplichten in de winteravondzon.

Wie bedacht trouwens het begrip ‘kaal’ voor bomen zonder blad? Zelden een misplaatstere omschrijving gehoord. Deze bomen zijn verre van kaal.

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

One thought on “Bigger trees near Warter”

  1. Prachtig schilderij dat ik niet kende. Zou inderdaad zomaar ergens in Noorden van Groningen kunnen zijn, maar zag op de site van Hockney dat het gemaakt is in East-Yorkshire. Prachtige foto’s ook van mensen die voor het schilderijs lopen, dan is het net of ze in dat landschap rondstappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s