Vreemd volk

Ik kan niet niet groeten. Ik ervaar het als ongemeen bot om iemand te passeren en hem of haar niet even in de ogen te kijken en een teken te geven van fijn dat u er ook bent. Mijn gedrag hierin benadert het obessief-compulsieve.

Als ik op zondagochtend een rondje hardloop, groet ik de meneer die ik niet ken op de Noorderweg. Wat doet hij daar? Maar dan zie ik daar bij huis vier auto’s staan – ah, een familiefeestje. Ik groet de vier fietsers op de Godlinzerweg, de twee fietsers bij de Boermaheerd, de automobilist op de Kinkhornsterweg (al frons ik daar ook een beetje bij want hij mag daar helemaal niet rijden) en de meneer en mevrouw die – op gepaste afstand van elkaar – vanaf de Eenumerhoogte richting Leermens lopen. Zij groet vriendelijk terug maar hij zegt boe noch bah. En ik mediteer wat over stellen waarvan de man 100 meter voor de vrouw loopt. Er dwaalt vreemd volk langs ’s Heeren wegen.

Weer thuis duik ik onmiddellijk achter computer. Is er nog nieuws? Je weet het namelijk maar nooit. Maar buiten gebeurt het. De meneer komt langs. Hij heeft de kin fier omhoog en de ogen op de verre oneindigheid voor hem gericht. Hij loopt richting de nieuwe begraafplaats. Mijn opgestoken hand van achter de computer – hé, zien we elkaar weer – ziet hij niet. Kennelijk pauzeerde hij niet bij de kerk, toch een uitgelezen plek om even tot elkaar te komen. Even later zie ik de mevrouw langs mijn raam lopen. Ik knik haar opbeurend toe. Zij zwaait opgewekt. Ze vindt het wel prima zo. Misschien horen ze wel niet bij elkaar, schiet er door me heen. Maar hij stopt op de driesprong. Als ze weer bij is, zet hij er de pas weer in. Richting Lutjerijp. Terecht, want bij Rustpunt Aalberts (een prachtige houtzagerij) schenken ze koffie. Misschien dat hij daar weer even op haar wacht.

Bij Aalberts Hout is ook een Rustpunt
Bij Aalberts Hout is ook een Rustpunt

4 gedachten over “Vreemd volk”

  1. ”Maar buiten gebeurd het.” D’s en t’s verwisselen, het overkomt de beste, dus ook Wout Sorgdrager 🙂 Maar mooi stukkie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: