Het Groninger Forum

Het Groninger Forum stáát in de deze tekst
Het Groninger Forum stáát in de deze tekst

Het Groninger Forum is een spectaculair, modern gebouw dat vlak achter de Grote Markt verrijst, in het hart van de prachtige, historische Groningse binnenstad. Met zijn tentoonstellingsruimtes, filmzalen, grand café, auditorium, open podium, openluchtbioscoop, restaurant, museumwinkel, filmcafé, werkplekken en niet als minste met het vrij toegankelijke dak met meesterlijk uitzicht over de stad wordt het Groninger Forum een ontmoetingsplaats voor iedereen uit Stad, Ommeland en ver daarbuiten. In het Groninger Forum is altijd iets te beleven of te doen.

Het is tekst op een informatiepaneel bij de bouwput van het Groninger Forum dat, zo de Heere wil (en de aannemer, de gemeenteraad, Provinciale Staten, de middenstand, de milieubeweging, de fietsbond, de vereniging Red de Stad en niet als minste vast nog een andere partij) in 2017 wordt opgeleverd.

Ja, ik kan van zo’n tekst erg genieten. Wie op een billboard bij een erg lege bouwput over het gebouw-in-aanbouw schrijft alsof het er al staat, schrijft met lef. Op zoek naar de auteur bezocht ik de website van het Groninger Forum. Daar botste ik op de volgende teksten:

Het Groninger Forum is in deze tekst nog volop in aanbouw
Het Groninger Forum is in deze tekst nog volop in aanbouw

In 2017 gaat het Groninger Forum zijn deuren openen. Een cultuurhuis met landelijke uitstraling zal het worden, een huis van verhalen dat voor iedereen toegankelijk is, een spectaculair gebouw waar verdieping en interactie hand in hand zullen gaan met vermaak en ontspanning, een ontmoetingsplek voor Groningers en niet-Groningers.

En even later:

Doordat deze partners in hun nieuwe onderkomen de beschikking hebben over de allernieuwste multimediale voorzieningen, kunnen ze blijvend tegemoetkomen aan de wensen van de bezoeker én de eisen van de tijd.

Nee, ik heb zo de indruk dat de billboardschrijver niet is ingehuurd voor de webteksten. Het was waarschijnlijk andersom. Deze webtekst komt uit een beleidsnota. En de billboardschrijver kreeg diezelfde nota. Wat een verschil!

Voor de goede orde: ik heb met beide teksten niets te maken.

5 gedachten over “Het Groninger Forum”

  1. De paneeltekst is wat opsommerig, maar de museumwinkel kan er alvast uit. En twee maal met achter elkaar (” met het vrij toegankelijke dak met meesterlijk uitzicht “) vind ik ook niet helemaal een gelukkige keus, maar ik begrijp dat het Forum het met steeds minder met gaat doen, dus dat lost zich vanzelf op.

  2. Je hebt zeker gelijk dat dit geen perfecte tekst is. Wat ik nu vooral wilde benadrukken dat als je over iets schrijft wat er nog niet is, je dat krachtig en zelfbewust kunt doen (het paneel) of in beleidstaal (webtekst) waar het meer gaat over het plan. En ik vind het mooi dat je zo goed kunt dat ze dezelfde brontekst gebruikten.

  3. Godsamme krakepitten. (officiële krachtterm van google gehaald) Wat een gedrocht. De waanzin ten top. Ik dacht dat wij het hier moeilijk hadden met een 10-cm-te-hoge dakkapel, de kleur van de hemelwaterafvoerbuizen van het clubhuis en een rijksmonument waar geen spijker zonder vergunning in mag.

    Jij maakt je druk om het taalgebruik van de reclame voor deze buitenaardse spijglelijke (officiële West-Friese krachtterm) puist. Er zullen toch ook heel veel – weldenkende – mensen in Groningen zijn die met deze bouwkundige aanwinst helemaal niet zo blij zijn als de wervende teksten ons willen doen laten geloven ?

    1. Nou, ik heb op zijn minst gemengde gevoelens over het Forum maar ik woon niet in Stad. Dus het is mijn geld niet. En dus heb ik ook niet zo’n mening over de plannen. Ik vind het op zich wel een fraai gebouw alleen: het staat naast de Martinitoren. Of dat een heel feestelijke combinatie oplevert betwijfel ik nu. Maar toen het Groninger Museum werd gebouwd liep ook de hele stad te hoop. En nu is Groningen toch wel erg blij met dat gebouw. In stad Groningen is er heel veel te doen geweest om dit Forum: heel veel Stadjers vinden het drie keer helemaal niks. Sowiewieso, omdat het gebouw niet nodig is. Alle gebruikers hebben nu al een gebouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.