Dialoogtafel

Het keukentafelgesprek is een geweldig communicatiemiddel maar het heeft zijn beperkingen. Soms moet je dus op zoek naar iets anders. De Groningse politie doet haar best. Zij wil studenten ervan overtuigen dat ze hun studentenhuis wat beter moeten afsluiten. Een keukentafelgesprek in een studentenhuis, daar wagen de Groningse agenten zich niet aan. En dus besloten ze om er maar gewoon in te breken en ter plaatse een polaroidfoto van zichzelf te maken. Die foto legden ze er op tafel, mét de oproep aan de jongelui om beter op hun zaakjes te letten. Deze aanpak is vast niet bij de mensen van Communicatie bedacht.

Deze wel: een dialoogtafel. De Provincie Groningen bedacht het. Kom er maar op. Alleen: keukentafels zijn er genoeg, maar een dialoogtafel, die is er nog niet. U en ik denken: iets voor ontwerpers als Piet Hein Eek of Jan de Bouvrie, hoe moeilijk kan het zijn? Of onze eigen Bart of Roderick of Henk Vos. Maar nee, het ontwerpen van zo’n dialoogtafel is toevertrouwd aan ex-burgemeester Wallage (die de eer overigens moet delen met Van Geel). Kunnen zij zo’n tafel ontwerpen? Zeker weten, weet de Provincie:

De twee kwartiermakers Wallage en Van Geel gaan samen met een secretaris de doelstellingen, de thema’s, en het speelveld voor de dialoogtafel vormgeven. Ook kijken ze naar de samenstelling, de werkwijze en de financiering. Hierbij werken ze samen met bewoners(organisaties), ondernemers(organisaties), bestuurders, provincie, het Rijk en de NAM. Op korte termijn zullen verkennende gesprekken met de belanghebbenden in het gebied worden ingepland. Het voorstel zal uiterlijk 1 februari 2014 gereed zijn.

‘op korte termijn’, ‘verkennende gesprekken’ ‘belanghebbenden in het gebied’, ‘zullen worden ingepland’. Hoe afstandelijk en loos kun je formuleren? Is die vacature voor de secretaris nog vrij?

Gisteravond las ik Medisch Contact. Ik begrijp dat ook dokters wat tafelmoe worden. Zij worden in steeds wisselende samenstellingen voor steeds nieuwe tafels uitgenodigd. Rutger Jan van de Gaag, voorzitter van de verzamelde artsen, pleit in zijn column daarom voor het bundelen van al die tafels in een denktank. Daar zit wel wat in. Ik meen dat we ergens nog een groot aantal Leopards op Marktplaats hebben staan. Misschien dat als de overheid met zo’n denktank de keuken in komt rijden, studenten de boodschap wel oppikken.

Communiceren hoeft niet zo moeilijk te zijn. Met deze denktank overtuig je een groep studenten al snel.
In deze denktank zijn talloze keukentafels en dialoogtafels verwerkt. Het is een heel stevige, assertieve en zelfbewuste manier van communiceren.

Eén gedachte over “Dialoogtafel”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: