Hoe schrijf je een goede voice-over

Kijk naar het journaal. Kijk naar een journaal. Een plaatje en een praatje. Tekst en beeld, ze lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. En toch, lang niet altijd is het een match made in heaven.

Ik ben tekstschrijver, het lijkt me mooi om voice-overs te schrijven. Daarom volgde ik  met 14 andere Tekstnetters een middagje relatietherapie van filmer en trainer Gert de Graaff.

Waar gaat het mis? We zijn kijkdieren. Geef ons drie beelden, monteer die achter elkaar en we rusten niet voordat we een verband tussen die beelden vinden. Maar dat vergt hersencapaciteit. We luisteren daardoor niet zo goed naar die voice-over. Tenzij.

Tenzij die tekst perfect aansluit op de beelden. Want daarmee begint het: het beeld.

Als tekstschrijver zijn we gewend om eerst het artikel te schrijven. Daarna zoeken we een plaatje erbij. Schrijf je een voice-over, dan moet je het omgekeerde doen. Je begint met de gemonteerde beelden, en schrijft daar een goede voice-over bij.

Die voice-over vertélt het verhaal niet maar verdúidelijkt het verhaal. De voice-over wijst aan, de voice-over attendeert, de voice-over zet de kijker op scherp. Nog een schrijftip: laat stiltes vallen. Je hoeft niet bij alle beelden tekst te hebben. Een goede filmer laat de beelden spreken.

De Graaff lardeert zijn betoog met allerlei filmpjes. Een van die filmpjes komt uit de verkiezingscampagne van het CDA in 2012. U weet nog wel, de slogan luidde ‘Samen kunnen we meer’. Eerst is het alleen maar om te lachen. We horen de inleiding van Buma. Die eindigt natuurlijk met ‘Samen kunnen we meer’. En op dat moment zien we Buma in zijn eentje op de racefiets, wind tegen en niemand die hem helpt. Het wordt erger en erger. We zien bijvoorbeeld Buma in zijn eentje op een roltrap naar boven glijden. De voice-over zegt: ‘Zo wordt het makkelijker om oudere mensen in dienst te nemen’. Die fout ga ik niet meer maken. Bij het CDA waarschijnlijk ook niet. Kijk zelf de verkiezingsfilm van het CDA 2012 en zoek verbeterpunten.

Trouwens, als u binnenkort een promofilm, mini-docu of informatieve film wilt maken voor uw website weet ik nog een goede tekstschrijver voor de voice-over. Voor Tekstnet schreef ik het verslag van de bijeenkomst. Mocht ik te duur zijn, dan kunt u misschien mijn verslag lezen en het zelf doen. Lees op de site van Tekstnet Een goede voice-over.

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

2 gedachten over “Hoe schrijf je een goede voice-over”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s