Willen en zullen

We doen in deze vakantieperiode een paar blogjes in de herhaling. Deze week doen we in schrijftips.

We hadden het over hulpwerkwoorden. Iemand schreef in een e-mail:

Graag zou ik begin volgend jaar een aantal bijeenkomsten willen houden waarin we met jullie willen praten over de problemen waar jullie tegenaan lopen en uiteraard de mogelijke oplossingen ervan.  Zouden jullie mij willen aangeven of jullie een voorkeur hebben voor de dag, het tijdstip en de duur van het overleg. Zouden jullie me ook willen aangeven wanneer jullie niet kunnen.

Hier staat geen onvertogen woord in. Het is prima Nederlands. Maar we tellen acht vormen van ‘willen’ en ‘zullen’. ‘Maar hoe moet het dan?’ verzuchtte men.

Eigenlijk is dat heel simpel. Schrap gewoon die hulpwerkwoorden. Haal ze weg. En met de oermodder die dan resteert bouw je een nieuwe zin. Voor de vuist weg maakte ik ervan:

We organiseren volgend jaar een aantal bijeenkomsten om met jullie te overleggen over de problemen waar jullie tegenaan lopen. Laten jullie me weten naar welke dag en naar welk moment je voorkeur uitgaat?

Steviger vond men. veel steviger. Maar het heeft wel een nadeel: nou moet je het ook echt doen. Precies. Dat is dus de functie van al die ‘willen’ en ‘zullen’: we schrijven niet dát we het doen, we schrijven dat we het van plan zijn. We spreken onze intentie uit. En tja, dan kan er nog van alles gebeuren. Ons pakken ze niet.

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s