De zin van mijn bestaan

Toen ik de hoorn had neergelegd zag ik wat ik gedaan had: de oerdegelijke nietmachine, nog afkomstig uit het voormalige hoofdpostkantoor van de PTT aan de Damstraat in Amsterdam, een machine die sinds eind jaren 60 uitstekend functioneerde, lag uit elkaar. Ik had volkomen gedachteloos met een klein schroevedraaiertje de kop eraf geschroefd en vervolgens een klein metalen friemeltje eruit gehaald en twee metalen schuifjes losgehaald waardoor de machine nu niet meer functioneert en ik vanmorgen met 20 losse vellen in de trein zit.

Dat is een beetje het verhaal van mijn leven: ik deed het en ik dacht er niet bij na.

Ik ga vandaag overleggen over een schrijftraining voor een grote organisatie. Mij werd gevraagd om daarvoor een offerte te maken. De beoogde opdrachtgever vroeg of ik in de offerte ook wil aangeven waarom ik die trainingen wil geven. Ik ben tekstschrijver en schrijftrainer. Die vraag is dus in feite de vraag naar de zin van mijn bestaan.

Waarom wil je een grote organisatie beter leren schrijven? Misschien is het wel dit: ik wil graag dat mensen in hun communicatie elkaar de aandacht geven die ze verdienen. In schriftelijke communicatie betekent dat: bedenk wat je wilt met je tekst, verplaats je in de lezer, denk en schrijf vanuit de lezer, wees duidelijk en stel je kwetsbaar op, help de lezer door voldoende leesaanwijzingen, help de lezer door een logische opbouw, kortom: besteed aandacht aan je tekst.

Waarom wil ik mensen beter leren schrijven? Misschien is het wel dit: ik wil graag dat ze erbij nadenken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: