Groesjelenvlaai

Het warm geknisper en geknetter van het spek in het rechaud mengt zich harmonieus met de zoetjes voorkabbelende ochtendbabbel van de hotelgasten. Hier in Ons Krijtland is alles koek en ei, pais en vree en holiday. We bladeren door onze ochtendkranten, facebookupdates en e-mails en checken nog even de allerlaatste updates van het nieuws. Geen nieuws. Ja, er is oorlog en natuurgeweld en ebola maar dat gaat aan ons hier op onze toverberg voorbij.

Zuid-Limburg wekt sowieso de indruk dat al die ellende zich in een ander universum afspeelt. Dat is een van de charmes van de regio. Misschien wel de fijnste winkel van Nederland vind je hier: de Eyserhalte. Hier telt waar de melk vandaan komt waarvan de boter is gemaakt die we bij ons broodje krijgen, en of de wijn bij de pompoensoep niet te zoet is.

Eyserhalte

Ik weet nog goed hoe ik in de kerk in Brunssum hoog boven de gemeente uittorende bij de mis, en hoe ik me ergerde aan de, in mijn adolescerende protestantse ogen, lege RK eredienst waar de psalmen gezongen werden door het koor omdat de gemeente dat verdomde. Maar ik weet ook hoe ik me op die momenten verheugde op de schwartzwalderkirschtaart en kruisbessenvlaai. De een kwam van bakker a, de ander van bakker b, net zoals het rookvlees van slager a kwam en de biefstuk van slager b. Die dingen tellen hier.

Eens kijken of we vandaag ergens nog echte kruisbessenvlaai kunnen scoren. Of liever nog kronselenvlaai of groesjelenvlaai. Hoe je het uitspreekt en schrijft, daar zijn ze in Ons Krijtland nog niet over uit. Er verschijnt binnenkort een Limburgse dictionaire wist de kok me wel te vertellen.

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s