Hoe ik per ongeluk een boek schreef

image.phpIk wou dat ik vier dochters had van bijvoorbeeld 9 en 10 en 12 (dat is een tweeling). Meisjes schrijven. Meisjes willen dingen leren. Jongens schrijven maar zelden en kunnen bovendien alles al, vinden ze. En mijn schrijvende dochters had ik allevier een exemplaar cadeau gedaan van ‘Hoe ik per ongeluk een boek schreef’. Dat is namelijk een heerlijk boek. Ik ken de schrijfster hoogstpersoonlijk, dat maakt me misschien wat vooringenomen maar ook de recensent van Trouw zegt het. En hij kent Annet Huizing bij mijn weten niet.

Annet Huizing is tekstschrijfster en heeft zich gespecialiseerd in informatieve teksten voor kinderen. ‘Hoe ik per ongeluk een boek schreef’ is zo’n informatieve tekst. Het gaat over hoe je een roman schrijft. Het boek is meer dan een informatieve tekst, het is in de eerste plaats een roman. Het gaat over Katinka. Ze is 13 en wil schrijfster worden. Ze boft, haar moeder is dood, al 10 jaar. En haar vader heeft weer sjans. Genoeg om over te schrijven dus.  Maar hoe doe je dat, schrijven?

Haar overbuurvrouw Lidwien is schrijfster. In ruil voor klussen in de tuin, krijgt ze van de overbuurvrouw schrijftips. En zo ontspint zich een heerlijke jeugdroman waarin we lezen over de worsteling van Katinka met de nieuwe vriendin van haar vader, over de noppenjurk van haar moeder en over de worsteling die het schrijven zelf is.

De schrijftips worden in blauwe letters geëxpliciteerd. Niet in regeltjes maar in overpeinzingen van Katinka. Waarna ze de tips onmiddellijk toepast. Zo zien we onmiddellijk waar die schrijftips toe leiden. Het is, om met Bommel te spreken, een ragfijn spel tussen een schriftelijke cursus schrijven en een fijn verhaal. Ik las het met veel plezier. Ik vind de schrijftips erg concreet en handzaam geformuleerd. Ik vond ze waardevol en ik ben ervan overtuigd dat mijn dochters er veel aan zouden hebben gehad.

Ja, ik wou dat ik vier dochters had. Maar misschien dat ik mijn beide zonen toch maar een exemplaar cadeau doe.

Annet Huizing, Hoe ik per ongeluk een boek schreef Uitgeverij Lemniscaat

Meer weten? Kijk op Lemniscaat.

2 gedachten over “Hoe ik per ongeluk een boek schreef”

  1. Misschien iets voor dochters van vrienden, dochters van buren, dochters van familieleden, winkeldochters (o nee, dat is wat anders), toekomstige dochters van zonen … Enfin, bedankt voor je lyrische blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.