Veilig wonen

Net als ik me genieterig op de bank wil zetten met een bakje havermout bij wijze van een hapje van het een of ander alsmede met de afstandsbediening om wat nieuws te kijken, kijk ik recht in de ogen van leuke jongedame, een jaar of 20. Ze staat hemelsbreed op een kleine 4 meter van me af. Een stukje glas scheidt haar van mijn havermout. Ze draagt een veiligheidshesje.

Hier wordt visueel geïnspecteerd realiseer ik me. De NAM neemt het zekere voor het onzekere. Ze pompen zo snel mogelijk het gas uit de Groningse bodem want wat binnen is is maar binnen. En ze controleren visueel of mijn huisje dat kan hebben. Dat doet nu deze dame, samen met een net zo frisse jongeman. Ook in hesje.

Ze hebben er weinig vertrouwen in, dat zie ik wel. Hoofdschuddend observeren ze de situatie visueel. Er worden dingen genoteerd. Ze lopen nog eens naar de andere kant van het huis. Lopen naar de garage. Ik verwacht ieder moment de bel rinkelen: uw huis uit, nu!

Maar dan hoor ik heel zachtjes, haast bedeesd, de brievenbus. Alles wat ik krijg is een fijne ansichtkaart. Er is kennelijk toch geen acuut gevaar. De zorgelijke blik hebben ze geleerd op cursus omgaan met bange en boze bewoners in het bevingsgebied. Of ze zijn er op geselecteerd.

Huizen onder de loep

Ziet u trouwens hoe onze vrinden van de NAM zich het Gronings gas toeëigenen: ‘Bron van onze energie’ Zijn zij de bron? Zijn wij ‘ons’? Maar ik mag niet klagen, leerde een communicatie-goeroe mij onlangs. Aan klagers hebben we een hekel. Dus hoera, mijn huis is voorlopig veilig. Laat onze energie maar rijkelijk stromen.

4 gedachten over “Veilig wonen”

    1. We krijgen een brief. Ofwel ze willen ons huis van binnen zien, ofwel het is gewoon dik in orde. En ze bewaren de gegevens voor als ze ‘op grotere schaal bouwkundig gaan versterken’. Versterkte jij wel eens op grotere schaal bouwkundig?

      1. Nee, dat moet je volgens mij ook niet willen. En volgens mij kan het ook niet met respect voor woongenot en cultuurhistorische waarden. Bij dat laatste schiet het voorstellingsvermogen van de NAM ook tekort (woongenot en veiligheid worden m.i. ook nogal eens met elkaar verward).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: