Wufte mensen, nieuwe tijden

Leermens vierde afgelopen zaterdagavond haar nieuwjaarsvisite. Dat was wat improvisren omdat het cafédeel van het dorpshuis inmiddels volgebouwd is met palen die de boel bij elkaar moeten houden. Job Cohen deed dat indertijd met een kopje thee. Dat doet minister Kamp hem niet na! Maar dat terzijde. Vanwege ons krimpende dorpshuis vond het zitgedeelte van de nieuwjaarsvisite plaats in de kerk, van oudsher al de vluchtheuvel van het dorp en de wijde omgeving.

Ik herinner me nog een hooglopende discussie – 20 jaar geleden? – bij Dorpsbelangen over de vraag of het glaasje boerenjongens dat traditioneel wordt aangeboden niet zou moeten worden vervangen door iets eigentijdsers. Champagne bijvoorbeeld. Dat werd toen van tafel geveegd. Champagne, een wuft drankje.

U begrijpt wat er op de grote tafel in de kerk stond: champagne én boerenjongens. We moesten kiezen. En geheel in lijn met de dingen koos Leermens massaal voor champagne. Wufte mensen, nieuwe tijden.

Maar het nieuwste nieuws moest toen nog verteld worden. Leermens is in 2014 alweer alweer gegroeid. Ja, er zijn een paar mensen overleden, en niet de minsten, maar er zijn ook veel verse jongelui in het dorp komen wonen. Leuke enthousiaste stellen van buiten zoals mijn vrouw en ik waren, 25 jaar geleden. Maar ook kinderen van dorpsbewoners. Dat is de positieve keerzijde van al die bevingellende: onze huizen worden plots stukken goedkoper. Dat is jammer als je je huis wilt verkopen maar fijn als je houdt van een schitterende landelijke omgeving waar het heerlijk toeven is en waar ze op de nieuwjaarsvisite champagne schenken.

Na de pauze ging het feest verder in het dorpshuis. Staand. Wij deden ons prijsje voor de verloting in de grote doos en taaiden af. Een uur staan is voor ons oudjes wel erg lang. Zeker als de voetjes van de vloer moeten met ‘Move ur feet’. Leermens wordt teruggegeven aan de jeugd. Die nieuwe rijksdienst heeft nu al resultaat. Kamp, bedankt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: