Kamp door het stof

Minister Kamp klopte net zijn jasje af en veegde de weg schoon
Minister Kamp klopte net zijn jasje af en veegde de weg schoon

Ons Dagblad schrijft dat minister Kamp door het stof ging. Er zijn (let op: bedoeld wordt ‘hij heeft’) dit jaar veel te weinig huizen versterkt in Groningen. Geen 3000 maar ‘slechts enkele tientallen’.

Door het stof gaan …

In mijn computer zit al maanden een heerlijk bericht over een Nijmeegs onderzoek van mevrouw Liebrecht naar taalintensiveerders. Taalintensiveerders zijn stijlmiddelen die je gebruikt om je woorden kracht bij te zetten. Groninganus blogde vanochtend bijvoorbeeld over ‘loeigrote’ ganzen. In het Dagblad vertelt een patiënt dat het nu ‘heel’ goed met haar gaat.

Taalintensiveerders zijn net als geld aan inflatie onderhevig. Luisteraars en lezers worden steeds veeleisender. Sprekers en schrijvers worden dus steeds creatiever waardoor luisteraars en lezers weer veeleisender worden. Zo hoorde ik onlangs een voetbaljournalist op de autoradio pleiten voor voetbal waar spelers – echt, ik citeer – ‘er rondborstig en openhartig inkleunen’. Wie indruk wil maken moet zich volgens mevrouw Liebrecht niet meer bedienen van semantisch arme woorden als super of erg of heel of loei.

Ons Dagblad weet dat en schrijft in de kop daarom over een minister die door het stof gaat. Ziet u het voor zich? Henk Kamp door het stof? Dacht het niet. Dat blijkt te kloppen. Als ik het artikel helemaal lees, zie ik de woorden die onze minister gebruikt: ‘Ik vind het met name zeer vervelend voor de Groningers …’

Maar misschien is de understatement uiteindelijk de beste taalintensiveerder. En is Kamp de meester.


Lees het bericht over taalintensiveerders

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s