Mooi spul

De koeien stonden in de wei, achter het huis, op de lage wierde. Ze stonden er samen maar toch vooral alleen. Ze trokken zich niets van elkaar aan. Ieder ging volstrekt haar eigen gang. Hij bekeek de samenscholing wat grondiger. Nee, nee, dit was geen groep stelde hij vast. Er was geen sprake van een groepsproces, er was geen leidster, er was geen sprake van een gezamenlijk doel. Ieder voor zich deden de beesten hun uiterste best om zoveel mogelijk gras in zo weinig mogelijk tijd naar binnen te schrokken.

‘Zo, je telt je koeien?’ Dijkema ging zijn schapen checken die even verderop stonden. Aan beide zijden van het stuur van zijn fiets hing een emmer  voer.

Hij voelde zich  betrapt.
‘Ach ja, ze staan daar zo lekker. Mooi gezicht.
Dijkema zette zijn fiets wat schuin en leunde met zijn achterste tegen het zadel. Hij had tijd. Hij kneep zijn ogen wat samen en bekeek de beesten met een kennersblik.
‘Mooi spul. Maar een hoop werk.’

Hier zou het gesprek kunnen eindigen maar Dijkema had daar duidelijk geen zin in. Het was mooi weer. De schapen konden nog wel even wachten. Samen tuurden ze naar de koeien. De zon werd haast te warm. Hij bleef staan. Het bleef stil. Twee vissers bij de sloot. Ze bijten niet.

‘Tja,’ zei Dijkema peinzend. Hij deed z’n pet wat naar achter en bewreef zijn voorhoofd.
‘Mooi spul. Maar een hoop werk.’

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

2 gedachten over “Mooi spul”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s