Aandacht. Hoe zinsvolgorde ervoor zorgt

Schermafbeelding 2016-02-15 om 21.41.28

De andersomliner. In het tv-programma Zondag met Lubach stak Arjen Lubach er de draak mee. De andersomliner is een stijlfiguur die de redacteuren van de NOS vaak gebruiken voor intro’s op nieuwsitems in het NOS-journaal. Bijvoorbeeld deze:

5000 euro als welkomstpremie. Dat krijgen leraren als ze in Rotterdam op een school komen werken.

Lubach en zijn redactie zetten een groot aantal van deze andersomliners achter elkaar en  inderdaad, dan wordt het komisch. (Dat geldt overigens voor veel dingen, zo blijkt uit de rest van de uitzending. De achterelkaarplakker, zo noem je dat stijlmiddel. Als een tv-programma veel achterelkaarplakkers gebruikt, dreigt dat een cliché te worden.)

Voor een tekstschrijver, en dan met name voor degene die teksten moet schrijven die worden voorgelezen, zijn die Rob Tripjes echter helemaal zo gek niet. Zeker als er daarna beeld bij komt. Wat is het doel van die eerste zinnen? Precies: aandacht.

Laten we het eens op de ouderwetse manier doen. ‘Leraren die in Rotterdam bij een school komen werken krijgen …’  en de luisteraar is weg. Het is een trucje. Je pikt het meest aandachttrekkende uit het bericht en formuleert dat een beetje “catchy” in 3 of 4 woorden. En vervolgens maak je de luisteraar blij met informatie over dat wat je het eerste noemde.

Doen kranten het eigenlijk anders? Welnee. Nu ik het zo zie, zie ik ook dat Rob Trip en zijn redactie het gewoon van de krant afkeken. Kijk, de Volkskrant gisteren, op pagina 3:

Strijd barst los om zetel Supreme Court

President Obama wil op de valreep van zijn ambtsperiode een nieuwe opperrechter benoemen. Dat mag hij – maar de Republikeinen willen het uit alle macht voorkomen.

Je hóórt Rob Trip het voorlezen. En op pagina 7:

Stromae in plaats van preken

De psalmen zijn vervangen door popmuziek, de kansel is een lessenaar geworden. Maar is een kerk wel de juiste plek voor samenkomsten van gelovigen én ongelovigen?

Aandacht krijg je nu eenmaal niet zomaar. Niet op de televisie. Niet in de krant. Ook de zinsvolgorde kan er aan bijdragen. Het was me nog niet opgevallen maar ik ga het gebruiken. Met mate, dat wel.

Bekijk hier de hele uitzending van Zondag met Lubach. Het item over Rob Trips en diens intro’s vind je rond 05.50.

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s