Hou het simpel

Men houdt het graag simpel bij het Centrum voor Veilig Wonen. Zo creëerde het Centrum een nieuwe dienst: Versneld Herstel. ‘Vooral schades die een korte hersteltijd nodig hebben, komen voor Versneld Herstel in aanmerking.’ Wij bij Wout Sorgdrager Communicatie denken ook hard na over een geheel nieuwe vorm van dienstverlening: Klaar terwijl U Wacht. Voor de KUW komen vooral teksten in aanmerking die klaar kunnen zijn terwijl u wacht.

Maar daar wilde ik helemaal niet over schrijven. Ik wilde schrijven over die mevrouw in Bierum die op een avond haar keyboard ziet schudden en even later een grote scheur zag bij de trap. Het Centrum voor Veilig Wonen maakt van haar leading lady in een van de vele paginagrote advertenties, ik bedoel artikelen, waarmee de NAM cum suis zich inkoopt in de plaatselijke journalistiek.

Wat gebruiken ze als kop? U zag het vast al.

scan CVW advertentie

Hoort u het verschil tussen deze zin en bijvoorbeeld “Ik wil hier graag nog lang blijven wonen.” Ik heb me suf gezocht in de grote Algemene Nederlandse Spraakkunst. Hoe noemen we deze werkwoordsvorm? Soms worden deze stukjes gelezen door een echte taalkundige. Laat hij of zij zich melden, want ik kom er niet uit. Maar hoe we hem ook noemen, feit is dat de meeste Nederlanders hier toch echt een domper achter horen: ‘Maar ja, dat gaat dus niet meer.’

Gelukkig is de clou van het artikel dat de gedupeerde erg tevreden is over de herstelwerkzaamheden. Die scheuren zijn dichtgeplamuurd. Zij woont nog wel even in Bierum. En inderdaad, het is daar prachtig.

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

One thought on “Hou het simpel”

  1. Dat ‘zou’ heeft wel iets secundairs, klinkt minder direct dan ‘wil’ – dat past wel in het Groningse beeld. Daarentegen is de werkwoordvolgorde weer rood i.p.v. groen, dus helemaal niet Noordelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s