Gerust als verhartelijker

vraag-gerust-meer-informatie.jpg

Ik vond ‘gerust’ altijd een fijn woordje, zo aan het einde van een brief:

Wilt u meer weten of wilt u het zelf eens proberen? Loop gerust eens binnen.

Het woordje ‘gerust’ betekent volgens van Dale hier: ‘kalm omdat men niet niet behoeft te vrezen voor onheil, straf of zelfverwijt’. Het woordje ‘gerust’ versterkt dus de uitnodiging door de geadresseerde te beloven dat hij niet hoeft te vrezen voor straf als hij de afzender nog eens lastig valt voor een toelichting.

Ik gebruikte ‘gerust’ vaak als de geadresseerde wat op leeftijd is en mogelijk aarzelt om een toelichting te vragen op de schriftelijke informatie in de folder of de brief, bijvoorbeeld omdat “die verpleegkundigen het toch al zo druk hebben”. Zo’n oud besje kan een extra aansporing wel gebruiken, redeneerde ik.

Tegenwoordig zie je ‘gerust’ wel erg vaak. Dat is wellicht het gevolg van de vergrijzing, maar waarschijnlijker een teken dat het woordje zijn betekenis aan het verliezen is en alleen nog maar dienstdoet als aansporing en verhartelijker.

Er dreigt de sleet in te komen, in dat ‘gerust’. En dan ga ik op zoek naar alternatieven. Misschien ga ik gewoon terug naar de letterlijke betekenis: ‘Loop eens binnen, we slaan u niet.

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s