Zaha Hadid aan de Fivelpoort

Zaha-hadid-videopaviljoen-bedrijventerrein-appingedam

Gisteren overleed architecte Zaha Hadid. U kent haar onder meer van het paviljoen aan de Fivelpoort in Appingedam.

Hadid bouwde overal ter wereld de prachtigste en wonderlijkste gebouwen. Ze ontwierp onder meer het huis van Naomi Campbell, het hoofdgebouw van BMW in Leipzig, het metrostation in Ryad, het Havenhuis in Antwerpen, MAXXI (het Nationaal Museum voor Kunst uit de 21e eeuw in Rome), het Nationaal Stadion in Tokio en het Olympisch Zwembad in Londen.

En dus dat paviljoen op het bedrijventerrein ‘de Fivelpoort’ in Appingedam.

Het is een schitterend gebouwtje dat in 1990 werd gebouwd voor de videomanifestatie What a Wonderful World! in Groningen. Het was een feestjaar: Groningen bestond 950 jaar. Het was een tijd waarin veel kon. Misschien wel alles. Het Groninger Museum (toentertijd nog gevestigd in een ander gebouw) vroeg architecten als Rem Koolhaas, Coop Himmelblau en Zaha Hadid om een paviljoen te ontwerpen om videoclips te vertonen.

Na de manifestatie werden drie van de vijf paviljoens afgebroken. Onder meer dat van Zaha Hadid. Groninger Seaports kocht het en plaatste het in 2008 bij hun kantoor in Appingedam. Daar staat het nu, ietwat out of place, op het winderige bedrijvenpark, beschermd door een stevig Herashekwerk.

De Volkskrant wijdde een mooi artikel aan Zaha Hadid. Op de website ‘Staatineemsdelta’ vindt u een overzicht van alle beeldende kunst in de openbare ruimte in onze regio.

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s