Echt luisteren

D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil het wettelijk mogelijk maken dat mensen van boven de 80 die hun leven voltooid achten ervoor kunnen kiezen om te sterven. Nu kan dat pas als zij ‘ondraaglijk’ lijden.

Ik ben niet voor het klakkeloos helpen bij sterven als iemand zijn of haar leven voltooid acht. Ik ben er wel voor mensen serieus te nemen. Ook als ze de 80 gepasseerd zijn.

De Unie KBO, de grootste ouderenbond zegt over het voorstel van Dijkstra:

Dit is een schraal antwoord op een complex probleem. Niet alle ouderen met een doodswens willen werkelijk ‘uit het leven geholpen worden’, maar willen wél dat hun verhaal wordt gehoord. De KBO pleit dan ook voor écht luisteren naar ouderen.

Mooi geformuleerd.

Maar toch. Als iemand zegt te weten wat de ander wil, aarzel ik. De KBO pleit voor luisteren, écht luisteren, dus met dat accentje. De ouderenbond weet hoe dat moet. En weet ook al wat de uitkomst is. Hoe betuttelend kun je je opstellen jegens je eigen doelgroep? We luisteren naar u en als u zegt dat u echt niet meer verder wilt is ons antwoord: luisteren. Maar wel écht! En als u dan zegt dat u niet meer verder wilt is ons antwoord: luisteren. Maar wel écht!

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

2 gedachten over “Echt luisteren”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s