Nudgen

CrazydealsBehaag je lezer, gebruik fijne woorden die een fijne sfeer creëren, geef hem een cadeautje, kietel zijn ego, bevestig haar in haar zelfbeeld, rijm, allitereer, maak dat grapje, schets de voordelen, noem het te vermijden verlies, creëer schaarste, laat zien dat je lezer meedoet in een lange rij van andere meedoeners, laat zien dat je lezer uniek is en enig in zijn soort, kortom: nudge.

Brrr. Ik word al iebel van de promopraat ‘op = op’ bij de kiosk op het station als het een koek betreft. Op is namelijk niet op. Op is nieuwe doos – grote oven – klaar. Op is dom voorraadbeheer. Op bestaat niet meer. IKEA, zo leerde ik gisteren, maakt desondanks graag gebruik van dat idee van schaarste. Men bedacht een “limited edition”. Natuurlijk, op een dag is net die ene stoel niet meer verkrijgbaar. Daarmee wordt-ie schaars. Daarmee wordt-ie gewenst.

Schermafbeelding 2016-05-24 om 19.25.47Nudgen is bewust spelen met en inspelen op de menselijke natuur. Nudgen is pleasen, lichtjes dreigen, even porren. Nudgen is de telefonische verkoper die u allereerst vraagt of u graag te veel betaalt voor uw stroom, nudgen is de mededeling dat op dit moment 3 mensen juist dit hotel bekijken, nudgen is de supermarkt die u soepeltjes ongemerkt maar feilloos precies dát in de maag splitst wat zij vorige week goedkoop inkochten, nudgen is de debater die een stelling poneert die door het rijm lekker bekt, nudgen is het geheel van kleine knikjes, vriendelijke gebaren en fijne woorden die ons de beoogde dingen doen doen.

Jeanine Mies vertelde er gisteren bij Tekstnet over. Het was niet de allerideaalste dag om per trein van Loppersum naar Utrecht heen en terug te reizen. Er was weer zo’n verschrikkelijke aanrijding met een persoon op de heenreis, er was een defecte trein op terugreis, er was overbelast internet, er was vertraging, er was veel vertraging. Wat ben ik soms blij dat ik niet van tevoren weet of en hoe de treinen lopen.

Was ik niet gegaan, ik had veel gemist. Dat wou ik maar zeggen.

 

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s