Midden in nergens

Castagnols

De routebeschrijving beslaat een A4’tje. We hadden het laatste deel ervan, een paar regels over hoe het huis te vinden, nog niet gelezen, alles op zijn tijd. Dus toen we om een uur of 6 ’s middags in het dorpje aankwamen en die laatste regels met de exacte aanwijzingen écht lazen, schrokken we. Ik citeer:

Ga hier rechtsaf en volg de 5km stijgende smalle bosweg totdat u in Castagnols bent aangekomen. Neem de haarspeldbocht en blijf de aanduidingen “La Source de Castagnols” nog 900 meter volgen. Negeer het bord doodlopende weg . U komt nu boven in Castagnols. De geasfalteerde weg gaat over in een onverharde weg. Volg de kleine houten bordjes “La Source de Castagnols”. De weg is smal en deels onverhard. U komt bij een huis met houten deur langs een smalle passage, 2,60m breed. Het lijkt of u het gehucht gaat verlaten. U passeert links een klein ravijn en negeer vervolgens de afslag naar rechts. Links is een kleine begraafplaats en u rijdt rechtdoor.

Ik, een gids van nature, las het voor aan de chauffeur. ‘U passeert een klein ravijn. Links is een begraafplaats.’ De stemming zat er goed in.

Maar dan ben je er ook. In Frankrijk, in de Cevennes. Het is hier stil en als je ’s nachts uit het raam kijkt is het donker. Dat wil zeggen: er is geen enkel lichtje. Verder is hier niets te doen. Wandelen en lezen. En schrijven, gewoon omdat je het niet kan laten.

Het diner is gezamenlijk. Met andere woorden: een grote tafel, en mensen uit alle windstreken die zich bedienen van een mengsel van Duits, Frans, Nederlands en Engels. Gisteren ging het onder andere over Europa en haar toekomst. Ik keek even vanuit het heelal op ons neer. Daar zaten al die verschillende mensen uit verschillende landen met verschillende achtergronden hun best te doen elkaar te begrijpen. En ik verbeeld me dat dat lukte. Daar, in het midden van nergens. Hier.

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s