Droomhuis

IMG_7698
Huis aan de Wierdeweg in Leermens

Wij vertoefden een week of twee in de Cevennes, een streek in het zuiden van Frankrijk, richting de Pyreneeën. Het is er niet druk. Het is er rustig. Er is er vaak geen mens. Wel zijn er huizen, in wisselende staat van verval.

U kent ze wel. Verlaten huizen, ooit met man en macht opgetrokken van stoere rotsblokken, aaneengevoegd met leem en kalk en bijeengehouden door eiken balken van 30 centimeter in doorsnee. En nu staat het leeg. Het dak is ingestort, de deuren hangen met een scharnier nog half in de sponning, de emmer voor het varken staat nog bij de keuken. Er staat een lege ton Persil.

Er zijn dorpen waar ze de overhand hebben. Er zijn dorpen waar ze de minderheid vormen maar waar je aan alles ziet dat over 10 jaar de leegloop finaal en definitief zal zijn. En soms zie je ze in het bos. Het kost soms moeite om het je voor te stellen maar waarschijnlijk was dat bos 20 jaar geleden dorp.

Het zijn droomhuizen, stuk voor stuk. In makelaarstaal: dankbare opknappertjes voor ondernemende mensen met twee rechterhanden die de mogelijkheden zien van het pand en de ruimte eromheen. Maar ook in mijmertaal. Wie deed hier als laatste de deur dicht? Wie voerde als laatste het varken? En kinderen, wanneer speelden zij hier voor het laatst?

Droomhuizen. Op vakantie in Frankrijk vind ik ze prachtig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: