Steun KWF Kankerbestrijding

canvas
Afweercel valt kankercel aan (artist impression)

Voor de vrouwenraad van Leermens en omliggende dorpen hield mijn vrouw dit voorjaar een lezing over tumorvirologie en immuuntherapie. Daar is ze namelijk goed in. Tien tegen een dat u er niet bij was. Heel in het kort komt het neer op het volgende:

Sommige kankers zijn het gevolg van een virus-infectie. Zoals bijvoorbeeld baarmoederhalskanker. Meisjes worden daarom tegenwoordig ingeënt tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Deze vaccinatie zorgt ervoor dat meisjes die in contact komen met dit virus er niet mee besmet worden.

Een les aan je immuunsysteem

Zo’n inenting is eigenlijk een les aan je immuunsysteem. Je krijgt in feite een klein stukje van het virus waardoor je immuunsysteem zich alvast kan instellen op dat virus. Word je dan een keer besmet met het echte virus, dan kan het immuunsysteem veel effectiever te werk gaan. Je kunt het goed vergelijken met de vaccins die je als kind kreeg of die je krijgt (oké: koopt) als je naar sommige verre landen reist.

Zo’n inenting helpt besmetting te voorkomen. In de toekomst zullen er dus hopelijk minder vrouwen baarmoederhalskanker krijgen. In Nederland krijgen nu meer dan 6000 vrouwen per jaar een voorloperstadium van de ziekte. En jaarlijks overlijden in Nederland nog ongeveer 200 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Wereldwijd is dat getal echter vele malen groter: dan gaat het om 300.000 vrouwen.

Immuuntherapie

Mijn vrouw onderzoekt hoe je bij vrouwen die baarmoederhalskanker hébben, ervoor kan zorgen dat hun immuunsysteem veel actiever mee gaat helpen om de kanker onschadelijk te maken. Dat is een vorm van kanker-immuuntherapie.

Na lang en intensief speurwerk slaagden ze erin om een kankervaccin te ontwikkelen. Dat werkte. Eerst in een reageerbuis maar later ook bij proefmuizen. Niet alleen de tumoren verdwenen, maar ook kreeg het immuunsysteem een boost. Als op een later tijdstip bij deze muizen opnieuw kankercellen werden ingespoten, reageerde het immuunsysteem onmiddellijk door de kankercellen aan te vallen en te doden.

Werk het bij mensen?

Een dezer dagen volgt de volgende stap: ze gaan testen of het werkt bij mensen. Allereerst gebeurt dat bij gezonde proefpersonen. Er zal onderzocht worden wat de beste dosis is om een goede afweerreactie op te werken zonder dat er veel bijwerkingen optreden. Als dat is onderzocht wordt het middel getest bij patiënten.

De bottom line

Het mini-college eindigt hier. Dan volgt nu de bottom line. Dit onderzoek begon 15 jaar geleden. Zonder de bijdrage van KWF Kankerbestrijding was dit onderzoek niet mogelijk geweest. Ik bedoel: deze week komt een vrijwilliger van het KWF bij u aan de deur. Hij of zij heeft een collectebus.

Help mee. Geef. Geef tijd. Voor onderzoek. Voor genezing. Voor preventie.

Wilt u meer weten over dat onderzoek? Dat kan. In Kennis in zicht vertelt ze erover. En wilt u KWF Kankerbestrijding steunen. Ga naar de website van KWF.

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

4 gedachten over “Steun KWF Kankerbestrijding”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s