Typisch Duits in Appingedam

chris-ros-das-auto-liggend-formaat
Chris Ros, Das Auto. Installatie in de Zilverkamer

Dit weekend is het Monumentenweekend. Stad Appingedam viert dat onder meer met een prachtige kunstroute langs en door een groot aantal monumenten. Natuurlijk. U bewondert de klassiekers zoals het Kerkje Nicolaas of de voormalige synagoge maar u bezoekt bijvoorbeeld ook de prachtige woonhuizen langs de middeleeuwse Solwerderstraat, de straat met de hangende keukens.

U stapt bij wildvreemde mensen over de drempel en bewondert de kunst op hun tafel, het parket op hun vloer, de bloemen in hun vaas. U dwaalt door de enorme Nicolaikerk en schuifelt door het piepkleine kerkje Nicolaas, u bewondert er installaties, beelden, middeleeuws metselwerk en de prachtige architectuur. U wandelt langs het Damsterdiep
en verbaast u over de hangende keukens en de schitterende banieren.

Het thema van de kunstroute is ‘Typisch Duits’. Negentien Duitse en Nederlandse kunstenaars hebben zich laten inspireren door de vraag wat nu typisch Duits is. Dat resulteerde in een bonte verzameling van kunstwerken in 18 monumenten die ons aan het lachen maken, verbazen en blij maken en die ons aan het denken zetten. Over kunst, over wat typisch Duits eigenlijk is, over onszelf, over onze oosterburen.

Ik schreef de catalogus. Het zal niemand verbazen dat die catalogus geen antwoord geeft op de vraag wat nu typisch Duits is. Ik las maandag in de Volkskrant het grote hoofdartikel van Sterre Lindhout over de verkiezingen in Mecklenburg-Voorpommeren. Men stemde er massaal op de AfD, een rechts-nationalistische partij. Het is niet pluis in Meck-Pomm: een kwart van de inwoners is arm, het gebied vergrijst en ontvolkt en telt de meeste vroegtijdig schoolverlaters van Duitsland. Het gebied telt 2500 vluchtelingen. En dat was precies waar de AfD campagne tegen voerde. Lindhout schrijft:

Het is het verhaal van de vergeten Europese plattelandsgebieden, waar de bevolking zich misdeeld voelt, vanwege de infrastructuur en ontbrekende banen en door een groot wantrouwen tegen iedere gevestigde orde. Een narratief dat populistische en rechtse partijen overal in Europa vleugels geeft.

Typisch Duits? Nee dus. Hooguit kun je zeggen dat onze correspondent in Duitsland iets heeft meegekregen van de typisch Duitse neiging om eenvoudige dingen in moeilijke woorden op te schrijven.

Meer weten? Kijk op de site van de Noordelijke Kunsthof. De catalogus kunt u kopen bij de galerie DNKA. Wilt u een sneak preview? Hier vindt u de catalogus Kunstroute Typisch Duits online.

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s