Krimp

vennenflat-delfzijl
De Vennenflat in Delfzijl gaat eind 2016 tegen de vlakte

Het Centraal Bureau voor Statistiek voorspelt krimp in de regio en voorspellingen van het CBS worden vaak bewaarheid. En dus wordt er gekrompen. Het is een bijzonder fenomeen. Als slogan hanteert het CBS dan ook: ‘Voor wat er feitelijk gebeurt’. Neem Delfzijl. Daar krimpt het, aldus het CBS. In 2030 is het bewonersaantal gedaald met 18%. Zou u daar nu een winkel beginnen of een bedrijf? Zou u daar een school beginnen of een kinderopvang? Precies. En dus worden voorspellingen vaak bewaarheid. Want wie verhuist er naar een gemeente waarvan je weet dat de voorzieningen wegvallen?

Neem Loppersum. Daar groeit het, aldus het CBS. In 2030 is het bewonersaantal gestegen met bijna 1%.

Delfzijl krimpt. Loppersum groeit?

De voorspellers verklaren niet. Laat ik dat doen. We zien het nu al gebeuren in Leermens. Door de krimp en de bevingsellende werden huizen hier maar moeizaam verkocht. Dat heeft gevolgen voor de huizenprijs hier. Daardoor kunnen mensen die weten dat het hier goed leven is maar tot voor kort de huizen hier niet konden betalen, hier toch een huis kopen. De kinderen van Leermsters bijvoorbeeld. Nee, niet mijn kinderen. Nog niet tenminste. Maar wel andermans kinderen. En dus kringelen hier buiten de schooluren weer de kinderspeelgeluiden de wierde op en zien we binnenkort hoe de eerste met kinderen gevulde bakfietsen hier moeizaam de wierde opkruipen.

Kiezen die mensen dan niet voor de grote stad Delfzijl? Nee. Want daar krimpt het.

5 gedachten over “Krimp”

    1. Ja maar ook een beetje nee. Niet de mens maar het CBS bepaalt dat (een beetje). Tegelijkertijd zijn het de mensen die het aan moed ontbreekt om ondanks negatieve voorspellingen te investeren in krimpgebieden. En ik neem het de mens niet kwalijk.

      1. Maar het CBS zijn toch ook mensen? Wij mensen willen voor alles controle organen, wetten en regels… en de kans is groot dat veel mensen zich daardoor laten leiden als er besluiten genomen moeten worden. Maar dan zijn al die regeltjes toch nog wel door mensen bedacht.
        Wij (ons gezin)…nu nog voor heel even wonend in het zuiden, maar geboren in het noorden, gaan overigens tegen de cijfers in en komen weer in een krimpgebied wonen. Misschien kunnen we een Zwaan Kleef Aan reactie bewerkstelligen en volgen er meer. Dat zou leuk zijn. Moeten ze weer een nieuwe som maken 😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: