Agile company

effectief-communiceren-in-een-agile-organisatie-1170x350

Willy (van de Scrum Company) heeft maar liefst 6 (zes!) tips om als agile company te communiceren. Ze geeft ze, via de site Frankwatching, zo maar, gratis, aan mij. Ik geef ze graag aan u door want hoe vaak  krijg je op een gewone doordeweekse woensdag nou zulke cruciale tips?Eerst wilt u misschien weten wat precies een agile company is. Dat is op zich raar want u bent er ongetwijfeld al eens frontaal tegenaan gelopen. U kunt er namelijk niet omheen, om zo’n agile company.

We kunnen er niet meer omheen: agile. Agility is wendbaar en flexibel zijn om zo snel in te kunnen spelen op de veranderende markt en op veranderende klantwensen. Hoe zorg je er nu voor dat je als agile organisatie (in spe) de mensen centraal zet én de communicatie in jouw organisatie goed organiseert? Ik heb zes tips voor je.

Tip 1. Veiligheid eerst!

Een agile samenwerking vereist een veilige omgeving. Ons oudste deel van het brein, het reptielenbrein, is gericht op die psychologische veiligheid. We willen er zeker van zijn dat we niet afgebrand worden, als we onze twijfel uitspreken of kritiek geven. We willen emoties delen en onszelf zijn, zonder dat we bang hoeven te zijn voor de gevolgen.

Om teams en afdelingen te laten samenwerken, spreken agile organisaties een duidelijke werkwijze af. Een van de spelregels is dat openheid en veiligheid voorop staat.

Waar doet tip 1 me aan denken? Aan een stukje in de Volkskrant van zaterdag jongstleden. Het ging over de Amerikaanse grootbank Wells Fargo. Duizenden medewerkers hebben er op grote schaal gefraudeerd. Ze werden ontslagen en de chef schrijft in een interne mail “to everyone” dat die fraude geen pas gaf:

Onze bedrijfscultuur is volledig gebaseerd op het juiste doen voor onze klanten.

Mind you. Hier spreekt een bankdirecteur.

Hadden ze er maar agile moeten zijn. Dan hadden ze afgesproken dat ze open zouden zijn tegen elkaar en dat de veiligheid voorop stond.

En geloof het of geloof het niet. Onderstaande illustratie zocht Willy er zelf bij: mensen op een receptie die inhoudsloze luchtballonnetjes oplaten en hun mobiel checken.communicatie-295x221

Nog steeds nieuwsgierig naar de 5 andere gouden tips? U leest ze op Frankwatching.

3 gedachten over “Agile company”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: