De angst bij de mensen

 

Onlangs liet ik zien hoe onderzoek de werkelijkheid beïnvloedt. Als het CBS voorspelt dat Delfzijl krimpt, gaan mensen er niet investeren, verdwijnen voorzieningen en krimpt de stad.

Dinsdagavond zag ik een fraai stukje journalistiek dat in feite hetzelfde doet. Het beïnvloedt de werkelijkheid. Saskia Dekkers, Europa-correspondent bij de NOS, doet verslag van een flink stuk onbehagen in Tiel. Ze vertelt dat wat ze in Groot Brittannië en Frankrijk zag, ze ook in Nederland waarneemt: ‘Als ik bij de grote middengroep even doorvraag stuit ik op een flinke ongerustheid. Er heerst een gevoel van machteloosheid en mensen zijn het vertrouwen in de politiek helemaal kwijt.’

Doorvragen? Akkoord, ze laat mensen aan het woord maar dat is wat anders dan doorvragen.

We zien een meneer die met een groepje mensen gezamenlijk zwerfvuil ophaalt. We zien een grote loods waar mensen samen hard werken aan een enorme praalwagen voor het fruitcorso. We horen een mevrouw die vertelt hoeveel saamhorigheid er in de gemeenschap is. ‘Zit je alleen thuis? Kom dan gezellig hier wat helpen.’

Dekkers vervolgt op ernstige toon: ‘Die saamhorigheid missen mensen. Er is onzekerheid.’ Ik bedoel: hoezo geen saamhorigheid? Die mevrouw roemt zojuist de saamhorigheid in Tiel!

Even later vertelt een meneer dat het vroeger veel beter was: ‘Toen kon je als kleine jongen een zakcentje bijverdienen bij het fruit plukken. Nu doen Hongaren en Polen dat. Die zijn veel goedkoper en werken harder. Dus de angst bij de mensen is een stuk groter.’ Let op het woordje ‘dus’: buitenlanders werken harder en goedkoper dus de angst bij de mensen groeit.

Was het nou zo gek geweest om de vraag te stellen of die meneer zich dan niet moet beklagen bij de fruitteler die het verdomt om de arme Tielse jeugd een zakcentje te laten verdienen?

Een journalist op zoek naar onbehagen vindt onbehagen. Een journalist op zoek naar angst vindt angst. En dat krijgen we dag in dag uit voorgeschoteld. En verdomd: er heerst onbehagen en angst. Wat is het gevolg van wat?

Geen nieuws is goed nieuws. Maar helaas: goed nieuws is geen nieuws.

Zelf kijken? Saskia Dekkers op onderzoek in Tiel

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: