Ach heden

Dieftilschool
De Dieftilschool voorjaar 2013, daags voor de sluiting

Het wordt frisser. De dagen worden korter. De aardappels en siepels worden gerooid. Het is kunstroutetijd. Konden we het weekend van 10 september nog in Appingedam kunst in monumenten bezoeken, afgelopen weekend trok de Groningse culturele elite van Oosterwijtwerd naar Westerwijtwerd, langs 21 prachtplekken. Kerken, molens, woonhuizen. Een station, herenboerderijen, een voormalige borg en de Dieftilschool.

Ach heden. OBS Dieftil, zo prachtig gelegen op de driesprong tussen Leermens, Oosterwijtwerd en Eenum, de school waar juf Marja mijn kindertjes leerde rekenen en lezen. En waar juf Aaltje die vaardigheden vervolmaakte. OBS Dieftil, nu een visrestaurant.

We gingen natuurlijk voor de kunst maar niet heus. We gingen voor toen. We dwaalden door de lokalen, zagen het juffen- en meesterkamertje, de wc’tjes, het enorme schoolplein en de bosschages eromheen, de lange gang en de kapstokjes waar we in de beginjaren de kindertjes in hun dikke jasjes hezen, de sjaal lekker stevig om de nekjes knoopten en de wantjes bij elkaar zochten. Achterop de fiets kon het koud zijn.

Waar eindigt weemoed en begint nostalgie? Collega Marjoleine de Vos schreef de inleiding voor de catalogus voor de Lopster route. Ze sluit als volgt af:

Zwervend van Ooster- naar Westerwijtwerd, van monument naar monument, van het ene karakteristieke gebouw naar het andere, waar steeds de blik verlegd wordt door wat je er ziet, word je er weer eens krachtig bij bepaald: het verleden, dat leeft nu. Hier.

Over Dieftil schreef ik eerder. Bijvoorbeeld: Een lege school

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: