Leefbaar

nabije-ster-heeft-mogelijk-leefbare-planeet
De gordel planeten rond de ster Tau Ceti. Eén ervan is mogelijk leefbaar.

Er is in Groningen wat gedoe over de 40 miljoen die wordt overgemaakt naar onze rekening om het internet in de buitengebieden op orde te krijgen en zo de leefbaarheid te vergroten.

Ik worstel al jaren met het woord ‘leefbaar’. Een doel is haalbaar als je het kunt halen. Een tas is draagbaar als je hem kunt dragen. Een wijn is drinkbaar als je hem kunt drinken. Het is simpel: neem een werkwoord, pak daar de stam van en plaats er ‘baar’ achter. Vaak ontstaat er dan een betekenisvol bijvoeglijk naamwoord. Dat bijvoeglijk naamwoord heeft een vrij generieke betekenis: de handeling of het gebeuren dat door het werkwoord wordt aangeduid, is “te doen”. Dat doel is te halen. Die tas is te dragen. Die wijn is te drinken.

Bij dat laatste woord zien we stiekem een waardeoordeel binnensluipen. Wijn is namelijk per definitie drinkbaar. Altijd. Wie over wijn zegt dat-ie ondrinkbaar is, wil iets zeggen over hoe lekker hij die wijn vindt.

schermafbeelding-2016-09-28-om-09-20-07Iets dergelijks zien we gebeuren in het woord ‘leefbaar’. Ik kwam al googelend een stukje tegen over een planeet die leefbaar is. Dan heeft het woord ‘leefbaar’ nog zijn existentiële betekenis. Leven is er te doen. Maar als we het over Nederland hebben, is de betekenis van het woord ‘leefbaar’ toch behoorlijk afgegleden. En als we het woord ‘leefbaarheid’ koppelen aan snel internet komt de bodem in zicht. Het ‘leefbaarheidsfonds’ heet de pot met geld waarmee we hier leuke dingen voor de mensen regelen.

Laten we het woord ‘leefbaar’ maar reserveren voor het echte leven. Gisteren telden mijn vrouw en Jannie en Eepke de opbrengst van de collecte ten bate van het KWF. Kijk, dan heb je het over een leefbaarheidsfonds.

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s