Coveren

her_majesty_15-16

Nadoen, imiteren, uitvoeren, namaken, naäpen, nabootsen, repliceren, kopiëren, reproduceren, vervalsen, overdoen, coveren: het Nederlands heeft – toeval of niet – nogal wat woorden voor het heruitvoeren van liedjes die anderen schreven.

Gistermorgen wandelde ik door Eenum en hoorde in de kerk levende muziek van de in Groningen bekende singer-songwriter Ede Staal. Het zal toch niet waar zijn, dacht ik even. Ede Staal is al jaren dood maar in de kerk van Eenum acht ik veel mogelijk. Het was ons Ede niet; het was Job oet Spiek die er oefende voor zijn optreden tijdens de Grunniger Dainst aanstaande zondag. Job speelde met zijn compagnon een verdienstelijke versie van klassiekers als Mien toentje en ‘t Het nog nooit zo donker west’. Het was mooi, zeker, al klonk het niet zo mooi als het origineel. Maar het was bijzonder om er even bij te zijn, daar in dat eeuwenoude kerkje.

Gisteravond was ik in de Kleine Zaal van de Oosterpoort. Daar speelde Her Majesty de muziek van Crosby, Stills, Nash and Young. Het zal toch niet waar zijn, dacht ik even. Het was soms alsof ze er zelf stonden, en dan in de versie 1970. Onwaarschijnlijk hoe sommige kraakjes en snikjes in de stem rechtstreeks van het album kwamen. We spraken Brigit in de pauze. ‘Ze zullen toch ook hun eigen muziek maken’ vroeg zij zich af. Ze verwoordde wat veel van ons geacht zullen hebben. Waarom anderen nadoen als je ook zelf nummers kunt schrijven?

Wel, denk ik nu, waarom niet? Levende muziek, rechtstreeks uitgevoerd op een podium met publiek, is er iets mooiers? Het wordt pas problematisch als de muzikant probeert het origineel na te doen en dat niet redt.

De avond eindigde in stijl: met een cover van een cover. Blackbird. CSN&Y coverde het regelmatig.

Aanstaande zondag Grunniger dainst in Eenum

CSNY horen: Her Majesty

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

2 gedachten over “Coveren”

    1. Dat klopt hoor maar vaak wordt dan de “eigen” interpretatie geroemd of juist niet, natuurlijk. Tegelijkertijd: hoeveel dirigenten doen niet hun uiterste best om zo dicht mogelijk bij de versie te komen die Beethoven, Bach of Mozart bedoeld zouden kunnen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s