Besturen op zijn Gronings

loppersum-voor-dichte-deur
DvhN, zaterdag 8 oktober 2016

Hier, in het hoge Noorden zijn de landerijen eindeloos en de wegen bochtig. De boeren verdomden het om toestemming te geven een weg door te trekken als het niet rechtstreeks in hun eigen belang was. Nait over mien laand. En dus wringen die wegen zich in tientallen bochten om van a naar b te komen. Dat ze ook nog eens erg smal zijn, behoeft geen toelichting. Daar ben ik ook wel blij om, want eigenlijk weet ik niet waarom dát is. Ruimte genoeg.

Feit is dat wie hier regelmatig auto rijdt zich een Groningse rijstijl aanleert. Als er een tegenligger komt, moet er namelijk altijd iemand opzij, ‘en dat ben ik niet’, redeneert iedereen. Bovendien, als je ook maar even inhoudt weet de ander dat jij dat watje bent en opzij gaat. Met als gevolg dat we hier als een soort kamikazepiloot op elkaar afrijden en elkaars moed testen. Wie kiest voor dat ei en duikt alsnog de berm in?

De bestuurders van een aantal gemeenten vertonen dat gedrag niet alleen als automobilist maar ook in hun politiek bestuurlijk werk. We moeten hier herindelen. Er zijn nu 23 gemeenten in Groningen en dat zijn er na de herindeling nog zo’n 5 à 6. Maar wie gaat met wie?

Sommige bestuurders koersen frontaal op een bepaalde combinatie af, zonder ook maar de geringste aandrang te tonen om als het echt moet de berm in te duiken. Immers: wie ook maar even laat zien dat-ie eventueel, als het echt niet anders kan, bereid is om ook een andere optie te verkennen, is verloren. Dus is het kop d’r veur en kijken wie op het allerlaatste moment alsnog toegeeft.

Niet alle wegen hebben echter een berm. Benieuwd wie er in de sloot belandt.

de-gerichtsweg
De Gerichtsweg bij Dieftil. Veel wegen in Groningen zijn overigens wel verhard.

Lees op de site van de provincie Groningen over de Gemeentelijke Herindeling Groningen

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s