Nederland stond op zijn kop

water-625197_640

Ik was laat thuis en moest nog even ontstressen voor het slapengaan. En dus keek ik wat televisie. Zo zag ik de praatshow van Jeroen Pauw en omdat het over de idiotie van de spellingsaanpassingen zou gaan moest ik toch maar blijven kijken. En zo kwam het. Ik zag de nieuwe voorzitter van Careyn, een groep zorginstellingen, Harry Luik. Hij begon eergisteren met zijn nieuwe baan.

De Rijnmond stroomde leeg toen hun RTV eergisteren het volgende meldde: ‘Verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis bepaalt dat patiënten maximaal drie keer op een dag naar het toilet mogen. Dat wordt schriftelijk vastgelegd, zo heeft RTV Rijnmond gezien.’

De Tweede Kamer stond op haar kop gisteren. Men gebruikte er woorden als ‘plascontract’, ‘plasbriefje’, ‘mensonterend’ en ‘dehumaniserende praktijken’. De minister werd op de mat geroepen.

En ja hoor, de minister ging de mat op. En zei dat ‘afspraken over wc-bezoek niet stroken met waardig kunnen leven in de juist toch vaak al moeilijke laatste fase van het leven.

Al die ophef. En niemand die even fatsoenlijk navraagt wat er dan precies aan de hand is. Je zou toch van onze vertegenwoordigers verwachten dat ze even wat dieper in de materie duiken voordat ze zoveel stampij maken.

Het bleek te gaan om een onderdeel van een integraal zorgplan van een demente bewoner. Iemand die structuur nodig heeft. Iemand die naar de wc gaat en dat even later is vergeten. Keer op keer. Het kan soms nodig zijn om in het zorgplan vast te leggen wanneer zo’n bewoner naar de wc gaat. Net zoals je vastlegt wat meneer of mevrouw op het brood wil.  Meer is het niet.

Jeroen Pauw vond het maar suf. Hij had wel zin in weer een relletje over verpleeghuiszorg. En toen Maurice de Hond en Wim Daniëls het eigenlijk wel met elkaar eens bleken, was zijn avond verpest. Nee, ontstressen doe je niet door tv te kijken, zo leerde ik maar weer.

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s