43 jaar en dan

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

De foto uit 1973 (van M. Douma) ontdekte ik op de prachtige site van de beeldbank Groningen. Meneer of mevrouw Douma heeft dat jaar een aantal foto’s genomen van Leermens, waaronder deze. Het moet een stille, licht zomerse dag geweest zijn. Rechts het huis dat enkele jaren nadat deze foto werd gemaakt, leeg kwam te staan en dat pas in 1987 werd aangekocht door de stichting Woonhuismonument en in 1988 door ons. Ontroerend, de plantjes op de vensterbank, de krant die uit de brievenbus steekt.

Eigenlijk belangrijker voor nu is het huis links achter, bij mij bekend als het huis van de krakers. Pal in de bocht staat deze dagen de wagen van de asbestverwijderaar. En als die wagen weg is, volgt de sloper.

‘Het duurzaamst bouwen is het breken’, schreef de dichter.

De andere foto toont de situatie afgelopen zondag, 43 jaar later.

 

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

4 gedachten over “43 jaar en dan”

  1. De VVD had vroeger het patent op spelfouten in verkiezingsreclames in Amsterdam. In 19-zoveel stond in koeienletters op het Frederiksplein (Amsterdam) ‘Voor het particulier initief’ en in 19-zoveel ‘Kies de bouwers niet, de slopers!’ Een komma… Leve de brekers!

    1. Inderdaad: leve de brekers. Maar al dat geweld snijdt me soms wel door de (tere) ziel. Ik vind overigens het woord ‘initief’ wel een prachtig woord. Misschien moeten we dat reserveren voor iets waar we nog geen woord voor hebben.

  2. Meneer Douma was de fotograaf van het Rijksarchief, destijds aan de Sint-Jansstraat in Groningen. Hij maakte foto’s van alle monumenten, maar ook wel van andere historische objecten in de provincie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s