Een verlosser

schermafbeelding-2017-01-15-om-11-03-08
Gasproductie sinds 1971 volgens de NAM

Ja, wat vind ik er nou van? Wie gered moet worden is slachtoffer en slachtoffers zijn zielig en zielige mensen, tja, die krijgen niet veel gedaan en dus moeten ze gered worden. Gelukkig is er dan Freek de Jonge.

In De Wereld draait door vergeleek hij de aardbevingsproblematiek in Groningen met het natuurgeweld in Zeeland van 1953. Die vergelijking maakt Groningen slachtoffer van moeder Natuur. Dat klopt niet.

Dat Groningen beeft heeft niets met natuur te maken. Sinds 1971 (over de periode daarvoor heb ik zo gauw geen cijfers) pompte de NAM een dikke 2000 miljard kuub gas uit de bodem (zie hun tabel). Dat dat niet ongestraft kan, mag geen verrassing zijn. Nee. Die bevingen hebben niets met natuurgeweld te maken en alles met politiek.

De aardbevingen worden veroorzaakt door het verbond dat de NAM en onze overheid hebben gesloten. De overheid kan niet meer zonder het aardgasgeld uit Groningen en staat daardoor machteloos. Bezuinigen op de zorg en het onderwijs en stoppen met de gaswinning? No way. En de NAM? Die ontleent zijn bestaansrecht aan het “leegtrekken” van onze bodem. Dat daarmee ook enige schade wordt berokkend aan de omgeving is jammer maar helaas.

Wie verslaafd is, moet radicaal breken. Dus wat kunnen we doen? Sla als de wiedeweerga de verkiezingsprogramma’s open en zoek uit welke partijen radicaal breken met onze gas- en olieverslaving en de consequenties daarvan in hun programma hebben verwerkt.

Hebben we een verlosser nodig? Misschien wel. Maar we hebben vooral politici nodig die hun nek durven uit te steken.

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

2 gedachten over “Een verlosser”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s