Doe iets

heite anp
Annemarie Heite, toen haar boerderij er nog stond

Ons dagblad liet er een aantal spindoctors op los: wat vond men van die uitzending met die boze Groningers en Mark Rutte bij Pauw en Jinek. Rutte toonde zich premierwaardig, vonden de heren. Rutte liet zich niet van de wijs brengen. Hij bleef kalm. Hij liet zich niet provoceren.

Een van de drie heren was PvdA’er Dig Istha, niet zo lang geleden tegen zijn zin vertrokken uit Groningen. Hij zei: “Rutte deed het netjes. Ik vond de reacties vanuit het publiek onbeschoft en vervelend. Dat je boos bent, prima. Maar er gebeurt al een boel in Groningen en Rutte vertelde dat goed.’’ Hij zei nog net niet dat “we dat netjes doen’’.

Gisteren twitterde ik nog maar eens de petitie. Ik schreef: ‘Laat Groningen niet zakken: teken de petitie, doe íets.’ U mag de nadruk op ‘doe’ leggen of op ‘iets’. Maar waar je hem ook legt, veel haalt het niet uit. Ik weet, dat klinkt angstig machteloos. Tja. Ik schreef het al eerder. Machteloosheid maakt boos. Boze mensen zijn niet op hun best. Ze gaan stotteren, ze gaan stamelen, ze gaan schreeuwen, ze worden misschien zelfs wel een beetje meelijwekkend. Dat zie je dagelijks om je heen. Dat zag je maandagavond bij Pauw en Jinek.

Dat is wel een probleem. Gewoon je boosheid uitschreeuwen kan goed zijn voor je emotie-balans maar is communicatief niet heel sterk. De aanpak Heite heeft wat dat betreft de voorkeur: dialoog, argumenten, feiten, eigen ervaringen. Maar wie houdt dat vol? Ja, Annemarie Heite. Maar háár gaat Rutte dus zekerheidshalve maar uit de weg.

En dan nu de onvermijdelijke links, en morgen weer over iets anders.

Hier het bericht over de afgelasting van het gesprek tussen Heite en Rutte in het Dagblad van het Noorden. En voor wie dit leest en nog niet tekende: hier is die petitie.

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

4 gedachten over “Doe iets”

    1. Fijn. Nog een handtekening erbij. En ja, laten we stemmen, al vind ik de partijen er nog wat schimmig over. Anderzijds: het heeft geen zin van alles te beloven als je nog moet onderhandelen. Ik houd het maar bij GL (Maar dan wel Liesbeth van Tongeren!).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s