Dit is t worden

onthulling-monument-oorlogslachtoffers-begraafplaats-Leermens
Initiatiefnemer Luk Groenewold (l) met burgemeester Albert Rodenboog (r)

Zaterdagmorgen. De stralendste dag van het jaar. Van het dorpshuis lopen we met een man of 50 in een stoetje naar de begraafplaats. De buitenstaander vermoedt een begrafenis maar dat is het niet. We gaan onthullen.

Zaterdag werd op de de begraafplaats het monument onthuld voor de Leermster slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het was een bonte stoet. Nabestaanden, Leermsters, oud-Leermsters, burgemeester en niet te vergeten de media. Camera’s klikten en zoemden toen burgemeester Rodenboog en initiatiefnemer Luk Groenewold de zwarte lint om de steen verwijderden.

De steen blijkt een steen zoals er hier in de omgeving duizenden zijn gemaakt. Een mooie eenvoudige rechtopstaande smalle granieten zerk met de namen van de 5 slachtoffers: Onne Roelf Pieter Elema, Kornelis Herwich, zijn jongere broer Klaas Garmt Herwich, Pieter van Gennep en Floris Eisinga. Alleen Kornelis Herwich en Onne Elema zijn in Leermens begraven.

Op de begraafplaats bloeien de narcissen. Initiatiefnemers, bestuurders, het bestuur van de begrafenisvereniging poseren voor de verplichte foto’s. Dan wordt het stil. Heel stil. Initiatiefnemer Luk Groenewold heeft het woord. Hij houdt een speech, in het Gronings, kort: ‘Nou, dit is t worden.’

Ja. Dit is t worden. 2 jaartallen, 5 namen, 1 steen.

Auteur: Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

2 gedachten over “Dit is t worden”

  1. Lees je stukken en stukjes altijd met heel veel plezier! Ook dit is weer heel mooi en heel gronings! Dus, al reageer ik zelden, ik geniet er wel van.

    Zonnige dag,

    Wolther

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s