Alles is er nog

Bedstee
De bedstee, met, ach ja, het raampje naar de kelder

Ze liepen door ons huis. ‘En hier was een heel smal kastje waar oom Piet zijn servies had.’ Ik deed de keukendeur dicht. Erachter kwam het jeneverkastje aan het licht. Ik deed het open en jawel, daar stond het servies. Ons servies, maar toch. Verbazing.

Moeder en dochter met in hun kielzog hun beide mannen. ‘En daar had je de bedstee waar opoe sliep!’ We deden de bedsteedeur open daar was nog steeds de bedstee. Iets comfortabeler waarschijnlijk, en opoe was weg.

Het is ons wel vaker gebeurd dat familieleden van eerdere bewoners even binnenkwamen maar zaterdag was het bijzonder. De moeder had hier gewóónd. En haar dochter kwam hier vaak bij oom Piet op bezoek toen het allemaal al wat minder ging.

Wij hebben in de loop van de jaren weinig mee gekregen van de eerdere bewoners. Het huis was volledig gerestaureerd toen wij het betrokken. Alles was opnieuw geschilderd. Houten vloeren waren vernieuwd, de plavuizen vloeren waren opnieuw gelegd, de plafonds waren opnieuw geschilderd, er was een badkamer aangelegd en er waren zelfs 2 echte wc’s in plaats van de poepdoos van oom Piet.

Veel directe sporen van de eerdere bewoners waren er niet meer. Ja, in de tuin. Daar graven we nog steeds pijpenkoppen, botten, potscherven of gereedschap op. En hier en daar glas uit de tijd dat de glasbak nog niet bestond. En die paardenkop. En de Chefarine 4-buisjes. En die ene brommer.

Voor hen was het echter een feest der herkenning. De keuken, de voorkamer, de kelder, de schuur. Alles is er nog. Dat maakt een monument een monument.

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s