Import en export

Leermens-op-de-vroege-woensdagmorgen

Ik fietste de Wierdeweg uit, richting de brug, richting Loppersum. Bij Fetze & Tineke stond een grote container op de oprit. Voor het huis stond de trekker van Lukkie met een beste bak erachter. In de container spullen. Heel veel spullen. Prima spullen, werd mij verzekerd, maar niemand wilde ze. Iedereen heeft al spullen. Deze spullen gaan weg.

In de bak bij Lukkie spullen. Heel veel spullen. Die spullen gaan natuurlijk ook weg, maar mogen eerst een jaartje bij Lukkie in de schuur aan dat idee wennen. Lukkie zat hoog op de trekker. De motor draaide. Fetze en Tineke liepen druk heen en weer. Het echtpaar verkeerde in kennelijke staat van hektiek, grenzend aan paniek. Ze verhuisden naar Amsterdam, het huis in Leermens moet leeg.

De kar was vol. Geroutineerd zette Fetze zich op de zijzit van de trekker, u weet wel, dat plaatstalen kuipstoeltje boven zo’n enorm achterwiel. Daar zat hij. Domineeszoon, dichter, dorpsgenoot, Amsterdammer. De trekker ging de bocht om.

Wie een film zou maken over krimp op het platteland zou met dat shot kunnen openen. Hoe die trekker uit beeld verdwijnt, erop dat onwaarschijnlijke duo, erachter die bak met spullen. Leermens loopt leeg. De oudjes vertrekken. Ik ken drie echtparen die dit jaar uit het dorp weggaan.

Leermens loopt vol. De afgelopen paar jaar vestigden zich hier 7 jonge stellen. Jonkies waarvan de vader en/of moeder ook in Leermens wonen. Deze jongelui vestigden zich dus in het dorp waar ze opgroeiden. Dan doe je als dorp toch iets goed.

De eerste stellen hebben inmiddels de wieg in de huiskamer staan. Maandagavond stond ik aan zo’n wieg. Ik verwachtte er Job maar hij lag boven in zijn bedje. Bezoek vond hij gewoon veels te gezellig. Een echte Leermster knul.

PS: Een van die stellen heeft een blog over hun komst naar Leermens. Lees Schuur in Leermens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: