Fata morgana

fata-morgana
Een foto van de Fata Morgana. Hier word je inderdaad veel creatiever van.

‘Reizen maakt gelukkig, houdt de geest lenig en brengt inspiratie. Hiernaast verrijkt reizen het emotionele repertoire, geeft het vertrouwen (zo waren voorstanders van het associatieverdrag met Oekraïne gemiddeld meer bereisd dan tegenstanders) en verlengt het je leven.’

Aldus het Dagblad van het Noorden aldus Ap Dijksterhuis die een ode aan het reizen schreef. Dat reizen je leven verlengt, verbaast zelfs de journalist. Dijksterhuis legt uit: ‘Hoe meer prikkels iemand te verwerken heeft, hoe langer de tijd lijkt te duren.’

Ik ben niet zo reislustig. Ik ben misschien wel niet zo lustig. Maar al dat genietreis van mij maakt wel dat ik tijd heb om af en toe na te denken. Omdat je reist ga je meer vertrouwen op je medemens? Omdat je meer vertrouwt op je medemens stem je voor het verdrag op Oekraïne? Ik aarzel. Misschien is het verband wel geld. Wie veel reist, is rijk. Wie rijk is, wil nog rijker worden. Wie nog rijker wil worden, stemt voor het verdrag met Oekraïne.

Nee, het verhaal van Dijksterhuis is het verhaal van iemand die chronisch onderprikkeld is en bij gebrek aan een reis voor de boeg desnoods 6 keer in de Fata Morgana (een attractie van de Efteling) stapt.

Nog zo’n voordeel van reizen: het schoont de geest op en je wordt er creatiever van. En over niet-reizigers: ‘In het algemeen geldt dat mensen die wat extraverter zijn en laag scoren op neuroticisme, dus minder neigen naar emotionele instabiliteit, meer van reizen houden.’ Daar moest ik over nadenken. Er staat dus: introverte neuroten zijn geneigd thuis op de bank te blijven zitten. Mag je dat omdraaien? Wie geneigd is thuis op de bank te blijven zitten, neigt naar introvertie en neuroticisme?

Volgende week maandag legt Dijksterhuis het allemaal uit bij de Studium Generale in Groningen. Ach, woonde ik maar in Stad.

Gepubliceerd door

Wout Sorgdrager

Tekstschrijver en schrijftrainer in Groningen en wijde omgeving. Mijn onderwerpen: gezondheidszorg, onderwijs, volkshuisvesting, personeel & organisatie. De not-for-profit-sector. Traint en coacht professionals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s